spot_img
spot_img
N24MagazinAutomagazin(VIDEO)Sustav Drive Pilot: Mercedes pruzima apsolutnu odgovornost u slučaju prometne nesreće

Automagazin

(VIDEO)Sustav Drive Pilot: Mercedes pruzima apsolutnu odgovornost u slučaju prometne nesreće

PODIJELITE ČLANAK

Značajna pobjeda njemačke marke nad Teslom.

Netom nakon što su prezentirali način autonomnog parkiranja automobila iz Mercedesa su obznanili kako su prvi dobili međunarodni certifikat za sustav autonomne vožnje razine 3, a sada žele takvo odobrenje dobiti i za pojedine američke države.

Napredni Mercedesov sustav Drive Pilot omogućava vozaču da prepusti upravljanje automobila sustavu autopilota, te pritom ne mora konstantno pratiti promet. Dodatna stvar je da će u slučaju prometne nesreće s uključenim sustavom apsolutno svu odgovornost na sebe preuzeti proizvođač, odnosno Mercedes.

U Mercedesu se nadaju da će upravo takva odgovornost biti presudna u osvajanju povjerenja. Dovoljno je sjetiti se nemilog događaja kad je Teslin vozač optužen za ubojstvo jer je Teslom na Autopilotu prošao kroz crveno svjetlo i pritom uzrokovao nesreću u kojem su poginule dvije osobe.

Trenutno se radi na tome da se sustav certificira u pojedinim saveznim državama, a prve na redu su Kalifornija i Nevada, gdje je potonja doslovno tehnološki lider u implementaciji sustava autonomnog upravljanja u Americi, ali i svijetu.

Podsjetimo, Teslini sustavi koji su došli na loš glas jer ih mnogi korisnici zlorabe su nominalno Razina 2 i Razina 2+. Mnogi optužuju Teslu da koristi vlasnike vozila za testiranje svojih sustava.

Mercedes je tu daleko oprezniji. Tako je u Njemačkoj dopušteno koristiti Drive Pilot sustav samo pri manjim brzinama do 60 km/h ili na posebno označenim dionicama autocesta za lijepog vremena. Korisnici pritom sasvim legalno smiju koristiti svoj pametni telefon u vožnji.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img