spot_img
spot_img
N24ZdravljeVitamini i minerali koji štite kožu, kosu i nokte

N24-LJEPOTA-ZDAVLJE

Vitamini i minerali koji štite kožu, kosu i nokte

PODIJELITE ČLANAK

Zdrava i sjajna kosa, čista koža i čvrsti nokti samo su neki od znakova odličnog zdravlja i ljepote.

Možda znaš da su vitamini i minerali neophodni za stanice i tkiva u tijelu i da su potrebni za pravilno funkcioniranje imunološkog, živčanog sustava te zdravlja kostiju i mišića. Osim toga, postoje vitamini koji donose brojne koristi za dijelove tijela koje povezujemo s ljepotom, a to su vitamini A i C, biotin ili vitamin B7 te cink.

Biotin za kosu, kožu i nokte?

Riječ biotin potječe od starogrčke riječi “biotos”, što znači “život” ili “hrana”, a poznat je i kao vitamin H. Jedan je od vitamina B kompleksa koji tvom tijelu pomaže pretvoriti hranu u energiju. Sastavni je dio enzima važnih za metabolizam ugljikohidrata, masti, proteina, aminokiselina i stvaranje masnih kiselina. Pomaže tijelu da aktivira metabolizam proteina/aminokiselina u korijenu kose i stanicama noktiju. Također igra ulogu u staničnim procesima koji su uključeni u stvaranje folikula dlake i stanica kože. B vitamini, a posebno biotin, pomažu u održavanju zdravih noktiju, kože, kose, očiju, jetre i živčanog sustava. Zbog svojih brojnih prednosti, biotin se često koristi u dodacima prehrani koji sadrže vitamine za zdrave nokte, kosu i kožu. Ako tvoja kosa ili nokti na rukama i nogama postanu krhki, listaju se i počnu pucati, ili ako primijetiš crveni osip na licu, moguće je da ti nedostaje biotin.

Vitamin C za zdravu kožu?

Jedan od najpopularnijih mikronutrijenata, vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena, antioksidans je i pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, što pomaže u sprječavanju sitnih linija i bora. Kolagen je važan i za nokte, a ovaj super vitamin pomaže tvom tijelu da apsorbira željezo, što je važno za jaku i zdravu kosu. Starenje uzrokuje smanjenje vitamina C u epidermisu i dermisu kože, a uzimanje dodatka prehrani s vitaminom C može nadoknaditi hranjive tvari koje nedostaju u tvojoj svakodnevnoj prehrani.

Cink za zdravu kožu?

Cink je esencijalni mineral koji je potreban u tijelu, a ima važnu strukturnu ulogu u vezivnom tkivu tijekom stvaranja kolagena. Istraživanja pokazuju da cink učinkovito pomaže u rješavanju određenih problema s kožom. Ovaj moćni mineral ima važnu ulogu u rastu i oporavku kose, a pokazalo se da pomaže kod pravilnog rada uljnih žlijezda oko folikula kose. Dodaci prehrani s cinkom mogu smanjiti gubitak kose uzrokovan nedostatkom cinka, a mogu pomoći i kod lomljivih noktiju i ljuštenja kože.

Uloga vitamina A za zdravlje kože?

Vitamin A je esencijalni nutrijent koji pomaže u održavanju zdrave kože. Podržava rast, formiranje i održavanje stanica kože.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img