N24VijestiSvijetVjekoslav Prebeg stigao u Hrvatsku: 'Pet mjeseci je bilo jako teško, sad...

Vjekoslav Prebeg stigao u Hrvatsku: ‘Pet mjeseci je bilo jako teško, sad sam dobro’

PODIJELITE ČLANAK

Vjekoslav Prebeg, hrvatski državljanin koji je u svibnju zarobljen kod Mariupolja u Ukrajini, danas se vratio u Hrvatsku.

U zagrebačkoj zračnoj luci dočekalo ga je i vozilo hitne pomoći koje ga je prevezlo u KB Dubrava.

– Pet mjeseci je bilo jako teško i konačno biti na slobodi je jako lijepo. Htio bih samo ponovno vidjeti sestru. Kad se slegnu svi dojmovi moći ću reći nešto više o svemu što se događalo u ovih pet mjeseci. Trenutno se osjećam dobro, ali za svaki slučaj ćemo napraviti pretrage tako da budemo sigurni, rekao je Prebeg za HRT.

– Ushićen je, jako je dobro raspoloženja, što je njegovih pet mjeseci zatočeništva prošlo i što će se danas konačno vratiti svojim najdražima i svojoj obitelji. Trenutno je kod liječnika radi zdravstvenih kontrola, nakon svega što je prošao bila je dobra mjera predostrožnosti pregledati ga temeljito i vidjeti kakvih je sve posljedica mogao pokupiti. To će biti završeno u sljedećih nekoliko sati i nakon toga će biti sa svojima, rekao je Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu.

Prebeg je oslobođen uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske i Maroka. Nakon oslobođenja bio je u Saudijskoj Arabiji, koja je posredovala pri oslobađanju zarobljenika.

Prijetila mu je smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donecku zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani.

Na sudu je iskazao da je nedužan. Suđenje je trebalo početi sljedećeg mjeseca.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još