spot_img
spot_img
N24VijestiBiHVozač u BiH ima 267.000 KM neplaćenih kazni zbog kršenja pravila u...

Rekord

Vozač u BiH ima 267.000 KM neplaćenih kazni zbog kršenja pravila u prometu

PODIJELITE ČLANAK

Vozači u BiH po pitanju neplaćenih kazni za prometne prekršaje duguju 80,8 milijuna KM, a apsolutni rekorder po ovom osnovu je jedan Sarajlija sa nevjerojatnih 267.643 KM duga.

Istovremeno, građani koji upravljaju motornim vozilom u ovom trenutku imaju neplaćenih više od pola milijuna prekršajnih naloga.

A koliko su vozači “savjesni”, pokazuje najsvježiji primjer iz Brčkog. Naime, policija u ovom gradu prije nekoliko dana zaustavila je osobu, kod koje je utvrđeno nepoštovanje više prometnih pravila, uključujući i to da je čak osam godina vozio bez vozačke dozvole.

“4. studenog 2022. godine u 22.40 policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tijekom redovnih poslova i zadataka u naselju Prutače zaustavili vozača motornog vozila marke passat inicijala E.K., rođen 1979. godine, nastanjen u Brčkom, i utvrdili da ne posjeduje vozačku dozvolu, a nakon izvršene provjere da je ista istekla 2014. godine, te je poništena”, naveli su iz brčanske Policije.

Da stvar po ovog Brčaka bude gora, samo po osnovu neplaćenih kazni za vožnju on duguje skoro 7.000 KM.

“Provjerom u službenom registru novčanih kazni utvrđeno je da je navedena osoba višestruki povratnik u vršenju prekršaja iz oblasti prometa, te da po osnovu neplaćenih kazni ima dugovanje u iznosu od 6.976 KM. Zbog osnova sumnje da će navedeno lice nastaviti sa vršenjem prekršaja privremeno mu je oduzeto motorno vozilo i pohranjeno u depozit Policije Brčko distrikta BiH. Protiv navedenog lica će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, priopćeno je iz Policije distrikta.

Iako treba platiti 7.000 KM, vozač iz Brčkog daleko je od vodeće petorke kada su u pitanju ukupna dugovanja za prometne prekršaje. Uz spomenutog rekordera iz Sarajeva, pet najvećih dužnika koji sjede za volanom u BiH duguje 570.000 KM.

“Na prvom mjestu je vozač iz Sarajeva (općina Stari Grad) koji duguje 267.643 KM. Slijede vozači iz Maglaja i Hadžića sa dugom od 82.973 KM, odnosno 75.009 KM. Na četvrtom mjestu je vozač iz Brčkog koji treba da plati 73.840 KM, a na petom osoba iz Gradačca sa 67.911 KM”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA).

Prema istim podacima, ukupan dug vozača za prometne prekršaje u BiH iznosi 80.815.865 KM, dok je broj neplaćenih naloga 510.399 (najviše ih se odnosi na prekoračenje brzine, neposjedovanje vozačke dozvole, upravljanje vozilom prije sticanja vozačke dozvole, neposjedovanje odgovarajuće opreme, te upravljanje vozilom koje nije registrirano).

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img