N24VijestiVukovar: Statutom izbačeno pravo srpske manjine na ćirilicu

N24-VIJESTI

Vukovar: Statutom izbačeno pravo srpske manjine na ćirilicu

PODIJELITE ČLANAK

Gradsko vijeće Vukovara na današnjoj je sjednici donijelo Statutarnu odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovara kojom se iz Statuta izbacuje pravo srpske manjine na ćirilicu.

Odlučeno je da se brišu odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma te da se time izvan snage stavlja odluka o ostvarivanju ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara.

Odluka je uslijedila nakon što je popisom stanovništva utvrđeno kako u Vukovaru živi 29.73 posto srpskog stanovništva što je manje od trećine pa time gube pravo na službenu uporabu jezika i pisma.

Naime, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002. ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.

Podsjetimo, 2013. godine postavljena je ćirilična ploča na Policijskoj postaji u Vukovaru, sukladno tadašnjim rezultatima popisa stanovništva, no ratni veterani su je odmah razbili.

Godine 2019. je Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odustalo je od daljnjeg postupka protiv veterana kojem se sudilo jer je čekićem razbio ploču.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još