N24VijestiBiHZabrane putovanja neće spriječiti širenje omikrona

Vijesti

Zabrane putovanja neće spriječiti širenje omikrona

PODIJELITE ČLANAK

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da zabrane putovanja neće spriječiti širenje novog soja koronavirusa omikron.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda je prvobitno saopćila da se osobama koje su bolesne ili su u opasnosti da razviju tešku bolest COVID-19 i umru, savjetuje da odgode putovanje. Preporuka se odnosila na osobe koje imaju najmanje 60 godina i one s pratećim bolestima, uključujući rak, bolesti srca i dijabetes.

Međutim, WHO je kasnije revidirala tu preporuku navodeći da se osobama koji nisu u potpunosti cijepljene ili nemaju dokaz o ranijoj infekciji i koji su u većem riziku savjetuje da odgode putovanja u područja s velikim prenošenjem virusa, javlja AP.

WHO pozvala je sve putnike da budu na oprezu, da se cijepe i slijede propise javnog zdravlja, bez obzira jesu li cijepljeni ili ne, odnosno da nose zaštitne maske, poštuju fizičku distancu i izbjegavaju prepune i loše prozračne prostore.

WHO je naveo da je do 28. studenog 56 zemalja uvelo ograničenja putovanja kako bi se odgodilo unošenje novog soja virusa.

Agencija je upozorila da se time neće spriječiti njegovo širenje u svijetu, a da će mjere imati teške posljedice na živote ljudi i na njihova sredstva za život i pozvala je zemlje da zauzmu pristup zasnovan na procjeni rizika kada donose mjere, kao što je testiranje putnika i karantena, prenosi Radio Slobodna Evropa.

– Sve mjere trebaju biti razmjerne riziku, ograničene u vremenu i trebaju se primjenjivati poštujući dostojanstvo putnika, ljudska prava i osnovne slobode – naveli su iz WHO-a.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

Pročitajte još