Čokolada
Čokolada je slatkiš pun antioksidansa koji je dobar za naše zdravlje. Ona nastaje od prženih zrna stabala kakaovca, njihov uzgoj potječe iz Južne Amerike. Kolumbo je otkrio ta zrna te ih je natrag u Europu donijela posada s njegova četvrtog putovanja. U samim počecima kakao se konzumirao kao napitak pripremljen od mljevenih zrna kakaa i vode. 1910. godine prvi put su se pojavile pločice čokolade. Ono što je zanimljivo da se čokolada ugodno topi u ustima, jer se topi na temperaturi nižoj od čovjekove tjelesne temperature.
Istraživanja su pokazala da gore navedeni antioksidansi koje čokolada sadrži (pogotovo tamna čokolada) mogu poboljšati krvni tlak, spriječiti nastanak krvnih ugrušaka te smanjiti upalne procese. Konzumacija tamne čokolade može smanjiti inzulinsku rezistenciju, glavni problem koji stoji iza dijabetesa. Da bismo dobili najviše antioksidansa, trebali bi potražiti čokoladu koja sadrži najmanje 70 % kakaa.
- Jednostavan način topljenja čokolade je: čokoladu staviti u vatrostalnu zdjelicu, poklopiti tanjurićem i staviti u veću posudu do pola ispunjenu kipućom vodom. Brzo ćemo čokoladu rastopiti, bez straha da će izgorjeti.
Piše: I.M.
n24.ba