spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiZAŠTO JE ZAPRAVO NASTAO KOLAPS? Utvrđeni uzroci nestanka struje, ispadi se događali...

N24

ZAŠTO JE ZAPRAVO NASTAO KOLAPS? Utvrđeni uzroci nestanka struje, ispadi se događali i dan ranije

PODIJELITE ČLANAK

Neovisni operator sustava Bosne i Hercegovine (NOS) održao je jučer hitan sastanak s ukupno 40 sudionika povodom jučerašnjeg nestanka struje u BiH i zemljama regije.

Sastanku su sudjelovali Europska mreža operatora prijenosnog sustava za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Europa te ostali sudionici na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan sudionik u sanaciji incidenta.

Na sastanku, koji je održan jučer u razdoblju od 16:30 do 18 sati, razmatrano je koji su to uzroci doveli do prekida u opskrbi električnom energijom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.

“Velike promjene u tokovima, visoke temperature, ispad dalekovoda u Crnog Gori i Albaniji u krakom razmaku, prvi ispadi koji su bili u Crnog Gori i Albaniji (ponavljali su se i dan ranije) doveli su do jučerašnjeg prekida”, priopćeno je iz NOS-a te dalje dodaju:

“Naponske neprilike u IT (nemogućnost smanjenja tokova na kablu) kaskadni ispadi… Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid dogodio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultirao prekid u napajanju električnom energijom u BiH, dijelu Hrvatske (Dalmacija), dijelu Crne Gore te skoro cijeloj Albaniji”, priopćili su iz NOS-a.

Istaknuli su i najavili da sada slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i svega onoga što bi moglo dovesti do toga da se otkriju detalji vezani za jučerašnji nestanak struje.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img