N24ZdravljeZašto me grlo boli samo s jedne strane?

N24-ZDRAVLJE

Zašto me grlo boli samo s jedne strane?

PODIJELITE ČLANAK

Bolno grlo čest je simptom kod odraslih i djece. Iako se uglavnom javlja kroz cijelo grlo, nekada bol može biti ograničen na jedan dio grla i usne šupljine. Što uzrokuje lokaliziranu bol u grlu pročitajte u nastavku.

Većina upala grla uzrokovana je virusima ili bakterijama i može se liječiti kod kuće. U nekim slučajevima uzroci mogu biti nešto ozbiljniji i zahtijevati liječničku pomoć, posebno kada grlobolja ne prolazi kroz duži period ili se bol osjeća samo u određenom dijelu grla. Stručnjaci navode neke od najčešćih uzroka lokalizirane boli u grlu.

Postnazalno kapanje

Postnazalno kapanje ili drip nastaje pretjeranim stvaranjem nosne sluzi i akumulacijom te sluzi u zadnjem dijelu nosne šupljine koja potom curi niz grlo. Proizvodnja sluzi je normalna i u većini slučajeva se guta bez problema. Međutim, ponekad se proizvodnja sluzi povećava zbog alergija, infekcija ili drugih uzroka. Kada se to dogodi i možete osjetiti kako vam se sluz skuplja u stražnjem dijelu grla, to se zove postnazalno kapanje. Iritacija od postnazalnog kapanja može stvoriti neugodan osjećaj zarobljene sluzi, ali također može dovesti do boli i upale. U nekim slučajevima postnazalno kapanje može zahvatiti samo jednu stranu grla, posebno ako je kapanje uzrokovano nečim što se zaglavilo u nosu. Takvi slučajevi su češći kod djece nego kod odraslih. Ako primijetite bol ili oticanje u grlu na jednoj strani nakon što ste osjetili nakupljanje sluzi u grlu, razgovarajte sa svojim liječnikom, a ako se ovo stanje pojavi kod djeteta, svakako provjerite ima li u nosu predmeta koji bi mogli povećati stvaranje sluzi.

Upala krajnika

U vašem grlu postoje tri para krajnika, žlijezda koje pomažu imunosnom sustavu očistiti bakterije i druge patogene iz tijela. Ako vam se krajnici ili samo jedan od njih povećaju ili upale, to ćete svakako osjetiti. Poznata i pod nazivom tonzilitis, upala krajnika se razvija kada se jedna ili više od ovih žlijezda upali ili inficira, obično zbog virusne ili bakterijske infekcije. Iako vas može boljeti cijelo grlo, također je moguće da zahvati samo jedan krajnik ili krajnike na samo jednoj strani grla. Česte upale krajnika ili upala krajnika koja ugrožava vašu sposobnost gutanja ili disanja može se liječiti kirurškim uklanjanjem krajnika. Ovaj postupak, koji se naziva tonzilektomija, obično se izvodi kao ambulantni postupak što znači da ćete se od zahvata oporavljati doma, a ne u bolnici. Ako upaljeni krajnici ne otežavaju disanje, liječiti ih možete i samostalno, a korisni će vam biti ovlaživač zraka, pastile za grlo, topla slana voda za grgljanje te lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Ako liječnik ustanovi da se radi o bakterijskoj infekciji može vam prepisati antibiotike.

Peritonzilarni apsces

Bakterijske i virusne infekcije koje uzrokuju upalu krajnika često zahvaćaju cijelo grlo. U nekim slučajevima te infekcije dovode do komplikacija koje uzrokuju iritaciju jedne strane grla. Pušači su skloni peritonzilarnim apscesima. Peritonzilarni apsces je infekcija koja uzrokuje nakupljanje gnoja uz krajnike. Može se razviti kao komplikacija tonzilitisa i drugih infekcija, a obično ga uzrokuju bakterije Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae  i hemolitičke streptokoke skupine A. Većina apscesa nastaje od bakterija i zaostalog gnoja nakon infekcije. Iako možete imati upalu više od jednog krajnika, moguće je da će se apsces formirati samo na jednom. Uz to, grlobolja koja je jača s jedne strane čest je simptom. Za liječenje ovih apscesa koriste se antibiotici, kortikosteroidi, a pomaže i povećan unos tekućine te lijekovi protiv bolova. U težim slučajevima vaš će liječnik možda trebati očistiti apsces ili provesti druge, invazivnije tretmane.

Afte

Afte su male ranice koje se mogu razviti na sluznici, često u ustima ili na desnima. Ove bolne ranice mogu imati mnogo uzročnika, a najčešći su:

  • Ozljeda
  • Stres
  • Alergije
  • Toksini ili drugi iritanti
  • Nutritivni nedostaci
  • Poremećaji imunosnog sustava.

Osjećaj pečenja može se pojaviti dan ili dva prije stvaranja afte, a ranica će se na kraju oblikovati kao crvena ili siva lezija. Afte se stvaraju na sluznicama, a mogu zahvatiti nekoliko područja, uključujući grlo, obraz, usne, površina jezika te meko nepce. U većini slučajeva prolaze same od sebe kroz nekoliko dana.

Natečeni limfni čvorovi

Limfni čvorovi dio su imunosnog sustava i poput vaših krajnika, mogu pomoći tijelu da se očisti od bakterija i virusa. U mnogim slučajevima su natečeni limfni čvorovi znak da imunosni sustav radi kako treba. Limfni čvorovi nalaze se po cijelom tijelu, uključujući i vrat, pa možete primijetiti bol u jednom čvoru ili u više njih. Dok se neželjene stvari poput bakterija i virusa skupljaju u limfnim čvorovima, imunološke stanice rade na njihovom uništavanju. Međutim, skupljanje previše zaraznih čestica može uzrokovati značajno oticanje limfnih čvorova. U nekim je slučajevima ova oteklina bolna i može čak otežati gutanje ili disanje. Natečeni limfni čvorovi obično se liječe kao i druge infekcije, uključujući antibiotike ako se radi o bakterijskoj infekciji. Međutim, ako imate otekline u limfnim čvorovima koje ne nestaju ili se stalno vraćaju, vaš će liječnik morati provjeriti ima li drugih uzroka za oticanje, poput limfoma ili drugih vrsta raka.

Upala živca

Ako se živci u usnoj šupljini iritiraju ili su pritisnuti drugim tkivom, mogu se javiti bolovi u grlu. Takva iritacija živca može se pojaviti bez očitog uzroka, ali je češća nakon dentalnih zahvata, ozljede lica te uslijed oticanja lica i rasta tumora. Bol uzrokovana ovim problemima može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Intenzivna bol nalik šoku obično se liječi lijekovima protiv napadaja, blokadom živaca ili čak operacijom u teškim slučajevima.

Problemi sa zubima

Ponekad može biti teško odrediti gdje je točno započela bol u ustima ili grlu. Anatomija glave i vrata vrlo je precizna, ali i prostorno izrazito ograničena. Stomatološki problemi, poput zubnog apscesa ili infekcije, mogu brzo napredovati što dovodi do oticanja i boli u drugim dijelovima glave i vrata, uključujući grlo. Bol u grlu, posebno s jedne strane ili u blizini zuba, može biti znak za problem sa zubima. Također možete osjetiti natečene limfne čvorove, groznicu ili probleme s gutanjem. Apsces ili infekciju zuba trebao bi liječiti vaš stomatolog, a može zahtijevati upotrebu antibiotika.

Laringitis 

Laringitis je infekcija grkljana odnosno larinksa. Natečene žlijezde, bol u grlu i promuklost često prate ove infekcije, ali obično prolaze kroz nekoliko dana.  Uzroci laringitisa su alergije, pretjerana upotreba glasa (kao što je vrištanje), pušenje duhana, virusne infekcije gornjih dišnih puteva (kao što je prehlada) i gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). Preventivne mjere poput redovitog cijepljenja, prakticiranja dobre oralne higijene i izbjegavanja udisanja kemikalija i dima cigareta mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja laringitisa.

GERB

GERB je još jedno stanje koje može dovesti do boli u grlu na jednoj strani. GERB podrazumijeva stanje u kojem osoba stvara previše želučane kiseline ili se ta kiselina izlučuje iz želuca u ždrijelo. Laringofaringealni refluks je naziv za stanje u kojem kiselina izbija iz želuca i dolazi do grla. S vremenom ova iritacija može čak dovesti do trajnih promjena u sluznici grla koje se nazivaju Barrettov jednjak. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako se grlobolja razvila uz druge probavne probleme ili probavne smetnje. Postoje lijekovi koji vam mogu pomoći u kontroli proizvodnje želučane kiseline ili refluksa.

Karcinomi glave i vrata

Rak glave i vrata također može biti izvor upale grla koja se razvija samo na jednoj strani. Grlobolja samo s jedne strane koja je trajala četiri tjedna ili više dovela je do dijagnoze raka kod gotovo 10 % ljudi uključenih u jedno istraživanje.  Rak glave i vrata obično počinje u sluznici usta ili grla, što se na kraju može razviti u rak koji nastaje u grkljanu, sinusima i nosnoj šupljini te žlijezdama slinovnicama. Ti se karcinomi mogu razviti kao posljedica izloženosti toksinima ili pušenju, kao i infekcija određenim virusima.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još