spot_img
spot_img
N24MagazinZašto su tete jako važne za odgoj, posebno djevojčica

Magazin

Zašto su tete jako važne za odgoj, posebno djevojčica

PODIJELITE ČLANAK

Samo teta može grliti kao mama, čuvati tajne kao sestra i voljeti kao prijateljica. Znate li da su tete, strine i ujne jako važne za odgoj djece, posebno djevojčica?

One igraju ulogu koja je jako bitna: kad dijete treba stariju osobu od povjerenja, ali ne baš svoju majku.

Tete imaju divnu sposobnost da slušaju dijete bez da snažno emotivno reagiraju kad je posrijedi neka jako bitna stvar. U situacijama kada dijete osjeća da bi mama mogla biti ljuta ili da ga neće razumjeti, korisno je imati iskusno uho za slušanje i sigurnost koju daje iskustvo starije osobe.

Bez obzira koliko mame bile cool, djeci su mame uvijek mame. O nekim stvarima je teško pričati s mamama, posebno kad si curica.

Ona koja se dijete srami upitati svog vršnjaka ili majku. Ali i da pomogne kad se dogodi nešto što dijete osjeća kao jako važno, a ne zna kako to iskomunicirati s roditeljima ili pošto-poto želi sačuvati informaciju od možda prestrogih roditelja.

O simpatiji ili dečku dijete će se ponekad prije povjeriti bliskoj osobi poput tete (ujne ili strine), nego majci, kao i kad bude imalo pitanja o seksualnosti, posebice ako je teta dosta mlađa od majke pa se o dijete osjeća nekako bliže s njom po nekoj temi.

Možda je majka prezaposlena, možda je stroga, možda je previše tradicionalna, sramežljiva, možda nije ni razvila poseban odnos s djetetom…postoji niz razloga zašto dijete treba tu neku svoju drugu mamu. Svatko treba jednu tetu u svom životu.

Odnos teta-nećak/inja je neko kvazi roditeljstvo, ali s benefitima. Teta se ne brine o svakodnevnim izazovima roditeljstva pa je odnos opušteniji. Odnos roditelja i djeteta često je u krivulji, ima svoje padove i svoje uspone, dok je odnosnom s tetom nekako stabilniji. Teta neće prigovarati oko nenapisane zadaće, nepojedene blitve ili pak požurivati dijete da ide spavati rano.

Možda tete nisu uvijek tu, ali nisu nikad predaleko. Savršeno za djetetov mali bijeg od svakodnevice, piše zadovoljna.hr.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img