spot_img
spot_img
N24VijestiBiHZbog marži trgovci lijekovima iz RS-a prijete preseljenjem u FBiH

Vijesti

Zbog marži trgovci lijekovima iz RS-a prijete preseljenjem u FBiH

PODIJELITE ČLANAK

Vlada Republike Srpske usvojila je 4. studenoga odluku da se kod proizvodnje farmaceutskih preparata i lijekova marža u prometu na malo smanjuje s 20% na 18%, a marža u prometu na veliko s 8% na 6%. Kao osnovni razlog donošenja ove uredbe naveden je sve veći rast veleprodajnih i maloprodajnih cijena proizvoda koji se bilježi na tržištu RS-a. Također su naveli da će se na ovaj način doprinijeti smanjenju maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica i proizvoda značajnih za standard stanovništva, piše Večernji list BiH.

Visine marži

Odluka je u četvrtak stupila na snagu pa sada lijek koji su građani Republike Srpske plaćali 10 KM sada košta 9,80 KM, odnosno 20 feninga jeftinije. Građani svako pojeftinjenje pozdravljaju jer im je svaka marka važna kako bi preživjeli mjesec. Iz područne Gospodarske komore Banja Luka tvrde da će smanjenje marže ugroziti opskrbu stanovništva te trgovce lijekovima natjerati da svoja sjedišta premjeste u Federaciju BiH. Naime, i prije ove uredbe marža je u FBiH bila veća, iznosila je 25 posto. “Vladina uredba donesena je bez konzultacija sa stručnom javnošću i tvrtkama koje trguju lijekovima”, kazala je Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog društva RS-a. S druge strane, iz Udruge građana “Misli dobro”, čija je analiza pokazala da su lijekovi u BiH najskuplji u regiji, pozdravljaju odluku vlade RS-a o smanjenju marži na lijekove, navodeći da su one u BiH najveće u regiji te da su ljekarne, uz kladionice, najprofitabilniji posao. Amidžić kaže kako rješenje za pojeftinjenje lijekova treba tražiti u smanjenje PDV-a jer se u nekim zemljama na lijekove taj porez uopće ne plaća. PDV na lijekove u BiH je 17 posto, kao i na sve ostale proizvode, dok je u susjednim zemljama znatno manji. Tako se u Hrvatskoj na lijekove PDV ne plaća, u Crnoj Gori je on 7%, s tim da se ne obračunava za lijekove koje plaća Zavod, dok je u Srbiji 10%. Uroš Vukić iz Udruge “Misli dobro” kaže kako je “najava farmaceuta da će svoje poslovanje prebaciti u FBiH pucanj u prazno jer dok god u RS-u imaju i marku profita, ostat će tu”. Podsjetio je da je ovakvih prijetnji bilo i ranije, a da se ništa nije dogodilo, već su, naprotiv, povećali broj svojih maloprodajnih objekata kojih u RS-u trenutačno ima 488.

Ogromni iznosi

Predstavnik udruge “Misli dobro” Saša Stefanović naglasio je da je ta udruga provela opsežno istraživanje o cijenama lijekova u BiH u odnosu na RH, Srbiju i Crnu Goru. “Od promatranih 13 iz skupine od 10 najprodavanijih lijekova u BiH, čak 9 ih ima najvišu veleprodajnu cijenu, a kada se na tu cijenu dodaju još i maloprodajne marže koje su u BiH najviše u odnosu na regiju, RS 20%, FBiH 25%, kao i stopa PDV-a od 17%, dolazimo do zaključka da su cijene lijekova u BiH uvjerljivo najviše i to isključivo zbog regulative koja postoji, a koja se donosi na svim razinama vlasti”, kazao je. Kolika je razlika u cijenama, potvrđuju iskustva pacijenata koji su prisiljeni lijekove nabavljati preko granice. Primjer za to navodi i Verica Tadić, iz Udruge žena oboljelih od raka dojke “Iskra”. “Imam jednu članicu koja ima metastaze na kostima. Njezin lijek ovdje košta 6000 KM. Ona ga nabavlja u Srbiji za 4400 KM. Razlika jedne kutije lijeka je 1600 KM”, priča Verica Tadić. Vildana Malkić je onkološki pacijent već pet godina, a s kroničnim bolestima, bori se punih 20. Isto toliko ima godina radnog staža, ali mirovina od 210 KM jedva pokriva mjesečni iznos osnovnih lijekova koji joj trebaju za liječenje. Nerijetko ih nabavlja i u susjednoj Srbiji. Bez pomoći svoje djece, pojašnjava Vildana, ne zna kako bi uspjela. “Moje mjesečne potrebe za lijekovima ne mogu biti pokrivene s 210 KM. Invalidska mirovina mi je 210 KM, a ja potrošim nekad i više na same suplemente i ovaj Plavix koji moram koristiti, koji je neizbježan. Ne smijem ga preskakati. Ovdje je 25 KM, a 10 je u Srbiji. Da ne govorim o ostalim lijekovima, za tlak, za štitnu žlijezdu, za ostalo…, a koji ne idu na recept”, rekla je Vildana Malkić, onkološki pacijent. Ostaje za nadati se da će vlast i u FBiH slijediti primjer iz RS-a i barem malo olakšati život građanima.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img