N24ZdravljeZdravstvene teškoće koje možete riješiti plakanjem

N24-ZDRAVLJE

Zdravstvene teškoće koje možete riješiti plakanjem

PODIJELITE ČLANAK

Nekada je plakanje smatrano znakom slabosti, no danas je jasno da je izbaciti svoje emocije zdravo.

Istraživanja pokazuju da žene u Sjedinjenim Američkim Državama u prosjeku plaču 3,5 puta mjesečno, dok je brojka za muškarce nešto manja i iznosi 1,9 puta. Slične brojke su i za ostatak svijeta, najčešće plaču mlade žene između 18 i 24 godine. Plakanje uistinu ima više zdravstvenih koristi.

Stres

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da plakanje može pomoći ljudima da se opuste tijekom stresnih vremena. Rezultati plača nisu trenutačni i moglo bi proći nekoliko minuta prije nego što se tijelo počne opuštati. Prema istraživanju, plač aktivira parasimpatički živčani sustav (PNS), koji kada se aktivira, djeluje umirujuće na mozak.

Krvni tlak

Visoki krvni tlak može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, demencije, pa čak i zatajenja bubrega. Dobra je vijest da, prema nekoliko istraživanja, plakanje snižava krvni tlak, umiruje puls i drži ga pod kontrolom. Naravno, ako imate ozbiljne i kronične probleme s tlakom ne oslanjajte se na plakanje nego potražite liječničku pomoć.

Akumulacija nečistoća

Suze koje teku iz očiju dok plačete mogu očistiti nečistoće, poput dima i prašine. Također, kada plačete, vaše suze ispiru neželjene spojeve koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu što je dokazano detekcijom raznih hormona stresa u samim suzama. Ovo uklanjanje spojeva pomaže smanjiti razinu stresa u tijelu, što rezultira boljim raspoloženjem. Stoga ne čudi da često možete osjetiti kako emotivna težina odlazi nakon dobroga plakanja.

Promjene raspoloženja

Plakanje može poboljšati raspoloženje i općenito pozitivno utjecati na mentalno stanje. Istraživanje je pokazalo da osim što vas umiruje, plakanje oslobađa oksitocin i endorfine, poznate kao kemikalije sreće koje mogu poboljšati raspoloženje.

Bol

Kada ste u fizičkim bolovima, nekoliko se kapljica suza često nehotice otkotrlja. Na taj način tijelo smanjuje osjećaj boli. Dok oksitocin i endorfini mogu poboljšati raspoloženje, također će i ublažiti osjećaj boli. Također će vam pomoći i lakše zaspati, a kvalitetan odmor je potreban za otklanjanje boli.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još