spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiZemlja s pola milijuna Hrvata na koljenima: Još jedna čuvena tvornica zatvara...

N24

Zemlja s pola milijuna Hrvata na koljenima: Još jedna čuvena tvornica zatvara svoja vrata

PODIJELITE ČLANAK

Iako je donedavno slovila kao najjača ekonomija, Njemačka se našla u recesiji. U proteklih godinu dana na tisuće tvrtki stavilo je ključ u bravu ili ima probleme s poslovanjem. Kombinacija lockdowna zbog pandemije koronavirusa, energetske krize, a potom i visoke inflacije, uz nedovoljnu podršku države pojedinim sektorima uzrokovala je naglo usporavanje gospodarstva.

Nizu tvrtki koje su nekoć dobro poslovale, a sad su u problemima pridružila se i Solarwatt iz Dresdena. Riječ je o jednom od posljednjih velikih njemačkih proizvođača solarnih modula, koji će s proizvodnjom stati u kolovozu. Bez posla bi moglo ostati oko 190 radnika.
Za razliku od velikog broja drugih tvrtki, Solarwatt je stradao zbog nelojalne konkurencije s Dalekog istoka, koja solarne module nudi na europskom tržištu po dampinškim cijenama. Unatoč kvaliteti, Solarwatt više ne može jamčiti troškovno neutralnu proizvodnju u postojećim uvjetima na tržištu. U prijevodu, svoje proizvode ne mogu prodavati po nižim cijenama, jer bi bili na gubitku, piše agencija DPA.

Preorijentirali se

Ipak, Solarwatt će postojeće resurse preusmjeriti u druga poslovna područja pomoću sektorskog spajanja i direktne prodaje. Ubuduće će solarne module nabavljati od svoje konkurencije iz Azije, ali u kompaniji ne isključuju mogućnost nastavka proizvodnje u Dresdenu, pod uvjetom da se promijene uvjeti na tržištu. Mnogi radnici tamošnje tvornice dobit će ponude za rad u drugim ograncima tvrtke, uglavnom na montaži i servisiranju modula. Nude im i preobuku unutar vlastite akademije.

Saski ministar energetike i zaštite okoliša Wolfram Günther opisao je zatvaranje tvrtke kao “crni dan za sasku i europsku solarnu industriju”. Pritom je kritizirao saveznu vladu zbog pasivnog ponašanja prema izazovima industrijske politike.

On je samo jedan od onih koji su, nakon objave ove vijesti, kritizirali vlast te pozvali na jaču potporu solarnoj industriji kroz razne subvencije ili bonuse te stvaranje promišljene i proaktivne industrijske politike. Drugi, pak, hvale prilagodljivost kompanije iz Dresdena novonastalim okolnostima. Brojne tvrtke nisu imale mogućnosti preusmjeriti svoje poslovanje u neko drugo područje.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img