spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleZnate li da se preporučuje pola sata prije spavanje pojesti bananu?

Lifestyle

Znate li da se preporučuje pola sata prije spavanje pojesti bananu?

PODIJELITE ČLANAK

Banane smo obično navikli jesti ujutro, za užinu ili u situacijama kada primijetimo da nam je potreban šećer. Riječ je o jednoj od najpopularnijih vrsta voća koja u sebi sadrži vitamin B6, kalij, vlakna i magnezij, no i dosta veliku količinu šećera, zbog čega ju nije preporučljivo jesti prečesto.

No, u jednoj pomalo neočekivanoj situaciji banane također mogu biti dobar izbor te pomoći kod problema koji muči veliki broj ljudi – nesanice. Nesanica pripada skupini bolesti živčanog sustava. Karakteriziraju je teškoće prilikom usnivanja, vrlo lagan san i često buđenje tijekom noći s poteškoćama ponovnog usnivanja. Nesanicu dijelimo na prolaznu ili kratkoročnu, povremenu te kroničnu, odnosno konstantnu.

Kada nas muči nesanica, često posežemo za raznim pripravcima u nadi da će nam pomoći da brže zaspimo i ne budimo se tijekom noći. Pomoći mogu i banane, barem tako tvrdi dr. Alan Mandell, alternativni zdravstveni praktičar, koji kaže da u slučaju nesanice pola sata prije spavanja pojedete bananu.

djeluje tako da aminokiselinu triptofan, važnu za dobar san i raspoloženje, pretvara u serotonin, neurostransmiter koji kontrolira lučenje melatonina u epifizi u mozgu. Hormon melatonin, poznat i kao hormon spavanja, kontrolira naš unutarnji sat i zbog njegova pojačanog lučenja navečer se osjećamo pospano.

Pojedite jednu bananu pola sata prije odlaska na spavanje kako biste spavali dublje i probudili se osvježeni, savjetuje dr. Alan Mandell. Probajte, možda pomogne i vama.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img