spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleZnate li što znači kada vaš pas maše repom u desnu stranu?

Lifestyle

Znate li što znači kada vaš pas maše repom u desnu stranu?

PODIJELITE ČLANAK

Svakom ljubitelju pasa poznati su oni dragocjeni trenuci kada se njihov ljubimac veže uz njih i entuzijastično maše repom u znak pozdrava. Možda pritom primijete na koju stranu pas više maše repom, desnu ili lijevu, a to također govori nešto o tome koliko je pas vezan uz vlasnika.

Naime, istraživanje Kineske akademije znanosti otkrilo je da psi koji su se udomaćili negdje i stvorili bliskost s vlasnikom repom više mašu u desnu stranu. Znanstvenici iz Pekinga promatrali su pse u susretu s nepoznatim osobama tijekom tri dana. Otkrili su da kako su psi sve više raspoznavali osobu, počeli su češće mahati repom u desnu stranu te rjeđe u lijevu.

Voditelj istraživanja dr. Yong Q Zhangsmatra da je mahanje repom u desnu stranu povezano s lijevom stranom mozga koja je zadužena za procesuiranje pozitivnih emocija.

Prelazak na mahanje u desnu stranu sugerira da psi, kako vrijeme odmiče, nepoznatu osobu počinju percipirati u pozitivnijem svjetlu, komentirala je rezultate istraživanja dr. Deborah Wells s Kraljičinog sveučilište u Belfastu, koja se više od 25 godina bavi proučavanjem psećeg ponašanja.

Studija, objavljena u časopisu iScience, koristila je 3D sustav za praćenje kretanja kako bi proučila na koji je način deset biglova mahalo repom dok su bili s ljudima pet minuta dnevno tijekom tri dana. Ukupno su analizirali čak 21.000 mahanja, uključujući brzinu i udaljenost kojom su se pomicali repovi. Također su otkrili da svaki pas ima poseban obrazac mahanja – slično tome kako svaki čovjek ima jedinstveni način hodanja.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img