spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiZnate li zašto su baš crvena, zelena i zlatna božićne boje?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Znate li zašto su baš crvena, zelena i zlatna božićne boje?

PODIJELITE ČLANAK

Kada zatvorite oči i zamislite božićne ukrase, koje boje vidite? Ne čudi ako je sve oko vas crveno, zeleno i zlatno, u bojama čije podrijetlo značenja seže daleko u prošlost, a korijeni dolaze iz kršćanstva.

Božićne boje

  • Crvena

“Nitko sa sigurnošću ne zna kako su crvena i zelena postale kultne boje Božića”, kaže strateg za boje i stručnjakinja za kolorimetriju; umjetnost i znanost o bojama. “Teorija ima na pretek.” Strateg objašnjava da većina kršćana vjeruje da crvena boja simbolizira krv Kristova raspeća, dok zelena predstavlja obnovu i vječni život po Isusu, čije rođenje i slavimo 25. prosinca.

Iz perspektive psihologije boja, crvena zahtijeva vizualnu pozornost i prenosi dinamične, snažne i samouvjerene osjećaje – dodaje strateg. “Sjetite se samo Coca-Coline kultne reklame iz 1930-ih; jarko crveno odijelo Djeda Mraza samo je jedan od primjera korištenja te blagdanske boje kako bi se privukla pozornost ljudi tijekom inače kaotične blagdanske sezone.

  • Zelena

Stručnjak za vintage stil života i autor knjige A Very Vintage Christmas Bob Richter kaže da je teško razdvojiti crvenu i zelenu jer su one “suštinska kombinacija božićnih boja”. “Najbolji primjer za to su božikovina i bršljan koji ostaju sjajni i obilni tijekom zime, kada drugi grmovi i drveće odbacuju lišće”, kaže on. “Neki kažu da je božikovina dijete Krist, a bršljan njegovo majka Marija.” Korijeni unošenja božikovine i bršljana u Božićne običaje sežu do Kelta, za koje Richter kaže da su ih koristili za tjeranje zlih duhova. “Također su Kelti i/ili Pagani bili ti koji su počeli unositi zelenilo kao način da ispoštuju promjenu godišnjih doba i unesu život u svoje domove tijekom hladnih zimskih mjeseci.” Kršćani su s vremenom usvojili tu tradiciju, prikazujući zelenu boju kroz vijence i zimzeleno drveće. Što se tiče božikovine, Sawaya dodaje da ona “simbolizira sreću, zaštitu i prosperitet za novu godinu.”

  • Zlatna

Svjetlucavo se zlato povezuje s Božićem jer su, kako priča kaže, tri mudraca Isusu donijela zlato, tamjan i smirnu “Zbog povezanosti s velikom financijskom vrijednošću, zlatna je boja prosperiteta i obilja”, kaže Richter. “Dodavanje zlatne u vaš dom za blagdane je način da proslavite te darove i pozovete ih još više.” Zlatna je možda najraskošnija blagdanska boja i često se pojavljuje na mašnama, ukrasima, svijećnjacima i drugom svjetlucavom dekoru. “Zlato također može biti metafora za Betlehemsku zvijezdu”, dodaje Richter. “Zbog zlatne svako blagdansko okupljanje odmah izgleda svečanije” ističe Sawaya, “jer pojačava osjećaj slavlja i ekstravagancije koji mnogi osjećaju tijekom posebnog dijela godine kada se kroz praznike ‘kotrljamo’ u novu godinu”.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img