spot_img
spot_img
N24VijestiZrak u Sarajevu toliko zagađen da je ljudima preporučeno da ostanu u...

Vijesti

Zrak u Sarajevu toliko zagađen da je ljudima preporučeno da ostanu u zatvorenom

PODIJELITE ČLANAK

Glavni grad Bosne i Hercegovine jutros je najzgađeniji i kvalitet zraka je opasan za cjelokupno stanovništvo. Indeks kvaliteta zraka u 7 sati u Sarajevu iznosio je 304.

U takvim uvjetima kvalitet zraka može imati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo. Tijekom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom.

Kvalitet zraka vrlo je nezdrav i na području Zenice gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 254, Visokom i Kaknju u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 226 i 206.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

Prema mjerenjima u ostalim bh. gradovima zrak je nezdrav za stanovništvo i na području Hadžića gdje je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 190, Jajca indeks kvaliteta zraka 181, te Tuzle u kojoj je indeks kvaliteta zraka iznosio 170, Vogošće gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 169.

Na području navedenih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img