spot_img
spot_img
N24VijestiZrakoplov s Nancy Pelosi sletio na Tajvan, Kina dignula borbene avione

Vijesti

Zrakoplov s Nancy Pelosi sletio na Tajvan, Kina dignula borbene avione

PODIJELITE ČLANAK

Američki zrakoplov u kojem je šefica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi sletio je na Tajvan.  Mlažnjak američkih zračnih snaga koji je prevozio Pelosi i njezine kolege sletio je u zračnu luku Songshan u Taipaiju nakon otprilike sedam sati leta iz Kuala Lumpura u Maleziji. Vojni zrakoplov slijedio je kružnu rutu oko istočne obale Filipina i približio se Tajvanu s istoka kako bi izbjegao Južno kinesko more, piše Independent.

Kineski borbeni zrakoplovi okrznuli su liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak prije dolaska predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa koji je napetosti između Pekinga i Washingtona podignuo na novu razinu. Kinesko vodstvo upozorilo je da će posjet Tajvanu Nancy Pelosi, dugogodišnje kritičarke kineske politike, imati velike posljedice.

Kineski šef diplomacije Wang Yi u utorak je rekao da se američki političari “igraju vatrom” kad je riječ o statusu Tajvana i da “to neće izaći na dobro”.  Sjedinjene Države u ponedjeljak su rekle da se ne daju zastrašiti kineskim “zveckanjem oružjem”.

Na Tajvanu, odbjeglom otoku koji Kina smatra svojim i jača pritisak za povratkom pod svoju upravu, Pelosi se u srijedu treba sastati s dužnosnicima među kojima je i predsjednik Tsai Ing-wen, doznaje Reuters iz upućenih izvora.

Već naelektrizirana atmosfera dodatno se zaoštrila kada je nekoliko kineskih ratnih zrakoplova letjelo uz liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak ujutro,  rekao je izvor za Reuters. Nekoliko kineskih ratnih brodova plovilo je blizu službene linije razdvajanja u ponedjeljak, rekao je izvor.

U međuvremenu američki ratni brodovi, uključivo nosač zrakoplova, stacionirani su u vodama istočno od Tajvana što Washington naziva rutinskim raspoređivanjem. Nosač USS Ronald Reagan prešao je Južno kinesko more i sada je u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina i južno od Japana, kazao je  dužnosnik američke mornarice.

Opremljen je raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins. Rusija koja je u konfliktu sa zapadnim zemljama zbog invazije na Ukrajinu od veljače, također je kritizirala posjet Nancy Pelosi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova nazvala je njezin posjet “provokacijom u svrhu pritiska na Peking i ponovila je rusku potporu pekinškoj politici jedne Kine. Ranije u utorak Pelosi je posjetila Maleziju, što je bila druga njezina postaja na turneji po Aziji koju je počela u Singapuru u ponedjeljak.

Pelosin ured objavio je da će ona posjetiti i Južnu Koreju i Japan no nije spominjao Tajvan.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img