spot_img
spot_img
N24VijestiZvona washingtonske katedrale zvonila za milijun umrlih od covida

Vijesti

Zvona washingtonske katedrale zvonila za milijun umrlih od covida

PODIJELITE ČLANAK

Zvona nacionalne katedrale u Washingtonu zazvonila su u ponedjeljak tisuću puta u znak počasti žrtvama covida, dok su Sjedinjene Države na putu da premaše broj od milijun umrlih.

SAD je službeno prijavio najveći broj umrlih u svijetu, više od Brazila, Indije i Rusije i u ponedjeljak je imao više od 995.000 umrlih od covida-19, pokazuju najnoviji podatci sveučilišta Johna Hopkinsa.

Veliko zvono katedrale oglasilo se oko 18 sati (24.00 sata po srednjoeuropskom vremenu), što se izravno prenosilo na Youtubeu, a svaki zvuk zvona je predstavljao 1000 umrlih u pandemiji.

Posmrtno zvono se već oglašavalo kada je SAD probijao simbolične granice, primjerice u rujnu 2020. kada je bilo više od 200.000 mrtvih.

“Danas je naša zemlja prešla tragičnu etapu: milijun Amerikanaca umrlih od covida-19”, izrazio je žaljenje rektor katedrale, vlč. Randolph Marshall Hollerith prije nego su zazvonila zvona.

Dnevni broj zaraženih u porastu je zadnjih tjedana u SAD-u, nakon ukidanja obveznog nošenja maske za lice koja se sada samo preporučuje u zatvorenom prostoru za većinu stanovnika.

Pandemija covida-19 pokosila je između 13 i 17 milijuna života u svijetu od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2021., pokazuju nedavne procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img