spot_img
spot_img
N24VijestiŽZH: Prosvjetari i dalje u štrajku, prozivaju ministricu

N24-VIJESTI

ŽZH: Prosvjetari i dalje u štrajku, prozivaju ministricu

PODIJELITE ČLANAK

Nakon što je Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, govorila u medijima o štrajku prosvjetara u ŽZH, na njezine izjave osvrnuo se i Nezavisni Sindikat uposlenih u srednjim školama u ŽZH, piše Jabuka.tv.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti

Ministrica obrazovanja Ružica Mikulić je na jučerašnjoj konferenciji za medije ponizno priznala pogrešku neoglašavanja. Nakon dva tjedna kako štrajk traje i nekoliko mjeseci od njegove najave, počastila je najprije zastupnike u Skupštini, a potom svekoliku nestrpljivu javnost vlastitim viđenjem stanja. Nažalost, toliko se dobro unijela u ovaj iscrpljujući proces da moramo, po običaju, demantirati gotovo svaki njezin navod.

Počet ćemo od onoga što nam predstavlja bolnu točku – od naše plaće. Kao da se već nismo dovoljno ogolili iznoseći javno svoja skromna primanja, unaprijed osuđeni na komentare „svakako ništa ne radite“, ministrica se opet bavi dokazivanjem kako lažemo.

Evo, ako je istina da mi „nenamjerno“ lažemo (hvala što nas nježno branite), možete li objasniti zašto onda Vi namjerno obmanjujete javnost jer ste s tom informacijom došli spremni, za razliku od nas koji odokativno krijemo pravu informaciju o našim nelošim primanjima. Tko li Vas informira, ali nije istina da je 1.288 KM početna plaća u srednjim školama. Ona iznosi 1.195,01 KM, a kao dokaz zainteresiranoj javnosti (i Vama) prilažemo platnu listu profesora s jednom godinom radnog staža. Javili su se mnogi profesori zgroženi netočnim navodom pa su tako nabrajali da im je s 15 godina staža plaća 1.255 KM, sa 16 godina 1.268, sa 17 godina 1.272, s 22 godine 1.308 i tako dalje. Razliku u plaćama čine godine staža i porezni odbitak, odnosno plaćeni porez. Ovo bi zapravo moglo pojasniti Vaših 1.288 KM. Ministrice, na ovaj iznos plaća se porez, to znate? Ili nas nagovarate da ga ne plaćamo? Nakon dva ministarska mandata nismo računali na ovoliku razinu neupućenosti o primanjima u resoru na čijem ste čelu.

Evo, razvukli smo još jedanput svoju plaću po bespoštednim i gladnim bespućima interneta, ali smatramo da bi javnosti puno zanimljivija bila Vaša platna lista. Budite ljubazni pa i Vi nas informirajte o svojim primanjima da Vam možemo suosjećajno uzvratiti nade u bolje sutra.

Recimo da ste bili u pravu i da je početna plaća u srednjim školama zaista onolika koliko ste naveli, što biste time dokazali? Da je dovoljna? Što ste Vi zapravo željeli postići svojim malim istraživanjem? Raskrinkati prosvjetu kako krije 100 KM? I slavodobitno virnuti u pripremljeni papirić kao kada ste prošle godine našli rješenje za povećanje plaća izračunavši da nas 150 treba dobiti otkaz? Cijenjena ministrice, umjesto toga trebali ste biti naša ministrica, boriti se za ljude u svom resoru, ne ići protiv njih i ne zvati nas u javnim pojavljivanjima „oni“. Vi ste osam godina u sukobu sa zbornicama gotovo svih škola.

Hvalite se usuglašenim Kolektivnim ugovorom pred novinarima, a zaboravili ste spomenuti da ste ga bez ikakva obrazloženja ljetos odbacili. Pred zastupnicima u Skupštini nabrajali ste što je sve ugrađeno u Kolektivni ugovor i sebi prisvojili zasluge. Zašto, pobogu?! Vi ste zaslužni za jubilarne nagrade, otpremnine, umanjenja norme, liječnički pregled i ostalo? To su bile Vaše ideje? Hajdemo biti iskreni pa informirati javnost da ste bili protiv mnogočega i da zato ova trakavica s Kolektivnim traje dugo i predugo, navodi Jabuka.tv.

Jabuka.tv
PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img