spot_img
spot_img
N24MagazinBazen za dvorište: Savjeti stručnjaka za osvježenje nadohvat ruke

N24

Bazen za dvorište: Savjeti stručnjaka za osvježenje nadohvat ruke

PODIJELITE ČLANAK

Bazen u vlastitom dvorištu u kojemu možemo bezbrižno uživati tijekom ljetnih vrućina san je mnogih od nas, a nije ga tako nemoguće ostvariti.

Samo planiranje i odluka da ga doista nabavimo često traju duže i od same kupnje, izgradnje ili montaže, a ponekad nismo ni sigurni koja je najbolja opcija baš za naše dvorište.

Tri osnovna tipa bazena za dvorišta su betonski, keramički i montažni, a svaki od njih sa sobom nosi neke prednosti i nedostatke, a tu su i cjenovne razlike.

Dakako, za betonske bazene treba najviše vremena pa se grade od 4 tjedna pa sve do dva mjeseca, ali keramički i montažni bit će spremni za korištenje puno prije.

Keramički bazeni mogu se ugraditi već za samo nekoliko sati jer imaju gotove dijelove pa je montažni proces puno lakši, a ujedno su i vrlo atraktivnog i lijepog izgleda.

Montažni su bazeni, pak, cjenovno prilagodljivi gotovo svakom budžetu, a dolaze u najrazličitijim oblicima i veličinama te su gotovi jednako brzo i samostalno ili uz pomoć stručnjaka možete ih postaviti za nekoliko sati.
U obzir možete uzeti metalne i drvene montažne bazene za dvorišta. Najveća prednost metalnih je mogućnost premještanja, a drvenih prirodan rustikalan izgled.

U čemu je zamka kod postavljanja bazena u dvorištu?

Stručnjak za izgradnju i postavljanje bazena u dvorištima, Dalibor Prpić, istaknuo nam je najvažnije smjernice kojih se treba pridržavati prilikom odabira bazena za dvorišta te za njegovu potpunu sigurnost, a sama veličina i izgled zapravo su sporedni i estetski je dio isključivo vlasnicima na izbor.

Najveća zamka, kako nam otkriva Dalibor, jest davanje povjerenja neovlaštenim „stručnjacima“ koji možda neće poštivati sve propise i pravila pa u takvu zamku ne biste trebali upasti ako se odlučujete za nešto složeniju gradnju i veći projekt.

U takvu složeniju izgradnju možete se upustiti i sami, ali uz stručno vodstvo koje će imati odgovor na svako pitanje ili mogući problem koji se pojavi.

Pet do šest kvadratnih metara standardna je prosječna veličina za kupače u većem dvorišnom bazenu, a bitno je promisliti i o adekvatnoj dubini bazena. Za igranje djece i mirno opuštanje roditelja savršeni su oni ravnog dna dubine do 1,2 metra.

Ako djeca znaju plivati, u redu će biti i oni zakrivljenog dna i dubine koje varira od 1,2 do 1.5 ili 1,8 metara.

Raspon cijena je velik, a ovisi o budžetu i potrebama

Cijene velikih betonskih bazena prosječno su oko 20 000 eura pa naviše. Slično je i s keramičkim bazenima za dvorišta.

Sama cijena bazena nije povezana nužno s kvalitetom pa je najvažnije voditi se vlastitim budžetom i potrebama jer za kvalitetne montažne bazene za dvorištanećete morati izdvojiti puno, a cijela će obitelj biti zadovoljna. Naime, njihove se cijene kreću od 130 eura za manje do otprilike 2000 eura za veće.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img