spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleDjeca postaju nesigurna zbog ovih roditeljskih pogrešaka

Lifestyle

Djeca postaju nesigurna zbog ovih roditeljskih pogrešaka

PODIJELITE ČLANAK

Roditelji vrlo često nisu ni svjesni da svojim načinom ponašanja mogu utjecati na nesigurnost kod svoje djece, upozoravaju psiholozi. Kako objašnjavaju, postoje dvije greške koje najčešće rade, i to nesvjesno, a time štete razvoju samopouzdanja kod djece, odnosno doprinose pojavi nesigurnosti.

Nesigurna djeca često imaju problema na mnogim poljima života, u međusobnim odnosima s drugim ljudima, školi ili ostalim obavezama s kojima se susreću tijekom dana. Kako bi to spriječili, psiholozi su izdvojili koje bi to pogreške roditelji trebali izbjegavati.

Jedna od njih je uspoređivanje djeteta s drugom djecom, bez obzira na to je li riječ o braći, sestrama ili njegovim prijateljima iz vrtića/škole. Psiholozi upozoravaju kako neprestano uspoređivanje djece s drugima dovodi do osjećaja nesigurnosti. Ova pogreška također može uzrokovati zavist i nisko samopoštovanje.

Druga, ali jednako destruktivna pogreška odnosi se na očekivanje perfekcionizma od djece. Iako je razumljivo da svi roditelji žele da njihova djeca budu uspješna na svim područjima života, svima je jasno da to nije moguće. Očekivanje da djeca uvijek budu savršena, najbolja i nikada ne griješe može dovesti do nesigurnosti, ali i osjećaja manje vrijednosti.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img