spot_img
spot_img
N24VijestiCrna kronikaDRHTE U SRCU EUROPSKE DEMOKRACIJE Šveđani u velikom strahu zbog nadolazećeg Eurosonga

N24

DRHTE U SRCU EUROPSKE DEMOKRACIJE Šveđani u velikom strahu zbog nadolazećeg Eurosonga

PODIJELITE ČLANAK

Šljokice i štras ili propalestinske demonstracije i parole? Natjecanje za pjesmu Eurovizije, koje počinje u utorak u švedskom gradu Malmöu, ove je godine zasjenjeno ratom u Gazi. Posebno se ističe sudjelovanje Izraela u gotovo 70 godina starom natjecanju, koje ove godine okuplja 37 zemalja, a završava finalom 11. svibnja.

Stanovnik Malmöa Anders Pushel za AFP je rekao da će sudjelovati u prosvjedu 9. svibnja, kada se Izrael natječe u polufinalu. “Za vrijeme rata sudjelovanje Izraela bi trebalo biti zabranjeno na isti način kao što su zabranili Rusiju”, kazao je Puschel.

Ruske televizije 2022. godine isključene su iz Europske radiodifuzne unije (EBU), koja organizira natjecanje, nakon invazije Moskve na Ukrajinu. “Poruka je bila da ne volimo ljude koji se ne pridržavaju demokratskih standarda”, rekla je antropologinja i specijalistica za Euroviziju Lisanne Wilken.

Očekuju se tisuće ljudi na propalestinskim skupovima

Od početka godine pokrenuto je nekoliko peticija kojima se tražilo izbacivanje Izraela iz natjecanja. Eden Golan, pjevačici koja predstavlja Izrael, upućene su i izravne prijetnje, što je EBU brzo osudio.

“Premda snažno podržavamo slobodu govora i pravo na izražavanje mišljenja u demokratskom društvu, snažno se protivimo bilo kojem obliku internetskog zlostavljanja, govora mržnje ili uznemiravanja usmjerenog prema našim umjetnicima ili bilo kojim pojedincima povezanim s natjecanjem”, rekli su organizatori.

Unutar dvorane Malmö Arena organizatori su zabranili sve zastave osim država koje sudjeluju i zastave duginih boja, što je staro pravilo EBU-a. “Siguran sam da će netko uspjeti unijeti palestinsku zastavu i mahati njome, no manje je sigurno hoće li se vidjeti na televiziji”, rekao je Puschel.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img