Giht je bolest koja može biti naslijeđena i stečena, do takvog stanja obolijevanja dolazi zbog nenormalnog povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu. U početku bolest se ukazuje tako što osjećamo bol u zglobovima zbog oštrih kristala mokraćne kiseline koja se nakuplja u zglobovima. Kasnije može doći do deformacije zglobova.
Ishrana kod obolijevanja gihtom
Sva prednost ide proizvodima koje možemo svježe jesti, a hranu koja se kuha trebamo što kraće vrijeme kuhati.
Namirnice koje trebamo izbjegavati jesti su:
- Crveno meso,
- Iznutrice,
- Plava riba,
- Suhomesnati proizvodi
- Kvasac,
- Školjke i rakovi,
- Riblje konzerve,
- Paštete,
- Sokovi i bezalkoholna pića,
- Punomasni mliječni proizvodi,
- Med,
- Pivo,
- Žestoka pića
- Lisnata tijesta.
Iako se čini poprilično dug spisak namirnica koje trebamo izbjegavati, svima im je zajednički sastojak purin kojeg navedene namirnice sadrže u velikim količinama. Budući da unosom velike količine purina u tijelu se proizvodi mokraćna kiselina.
Piše: I.M.
n24.ba