N24MagazinGiht i prehrana kod gihta

Zdravlje

Giht i prehrana kod gihta

PODIJELITE ČLANAK

Giht je bolest koja može biti naslijeđena i stečena, do takvog stanja obolijevanja dolazi zbog nenormalnog povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu. U početku bolest se ukazuje tako što osjećamo bol u zglobovima zbog oštrih kristala mokraćne kiseline koja se nakuplja u zglobovima. Kasnije može doći do deformacije zglobova.

Ishrana kod obolijevanja gihtom

Sva prednost ide proizvodima koje možemo svježe jesti, a hranu koja se kuha trebamo što kraće vrijeme kuhati.

Namirnice koje trebamo izbjegavati jesti su:

  • Crveno meso,
  • Iznutrice,
  • Plava riba,
  • Suhomesnati proizvodi
  • Kvasac,
  • Školjke i rakovi,
  • Riblje konzerve,
  • Paštete,
  • Sokovi i bezalkoholna pića,
  • Punomasni mliječni proizvodi,
  • Med,
  • Pivo,
  • Žestoka pića
  • Lisnata tijesta.

Iako se čini poprilično dug spisak namirnica koje trebamo izbjegavati, svima im je zajednički sastojak purin kojeg navedene namirnice sadrže u velikim količinama. Budući da unosom velike količine purina u tijelu se proizvodi mokraćna kiselina.

Piše: I.M.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK
spot_img

NAJNOVIJE

Pročitajte još
spot_img
spot_img