spot_img
spot_img
N24VijestiBiHGrađevinski materijal u BiH ponovno će poskupjeti

Poskupljenja ne staju

Građevinski materijal u BiH ponovno će poskupjeti

PODIJELITE ČLANAK

Građevinski materijal na području BiH ovih je dana dodatno poskupio, a trend rasta cijena ovih proizvoda bi u idućem razdoblju mogao biti još veći. Neki od razloga viših cijena ovih proizvoda su pandemija virusa korona, rast cijena nafte kao sirovine i goriva za transport ovih proizvoda, te kriza u Ukrajini.

Mile Petrović, tajnik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Gospodarskoj komori Republike Srpske, kaže za Nezavisne novine kako je poskupljenje građevinskog materijala krenulo početkom prošle godine.

“Trend poskupljenja i nestašice nastavljen je tijekom čitave godine i u velikoj mjeri usporio je rast građevinskog sektora, ali je kontinuirana opskrba u proteklih par mjeseci bila osigurana. Prethodnih dana došlo je do dodatnog poskupljenja građevinskog materijala, a u najvećoj mjeri željeza, kojeg je i jako teško nabaviti”, naglasio je Petrović.

“Osnovni razlozi za povećanje cijena građevinskog materijala su rast cijena sirovina zbog smanjene proizvodnje, rast cijena nafte kao sirovine i kao goriva za transport, kriza u Ukrajini, kao i rast potražnje, zbog povećanog obima gradnje”, kaže Petrović.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, kazao je da su poskupljenja željeza i čelika posljedice pandemije virusa korona, inflacije, krize u Ukrajini i poskupljenja transporta, ali i cijene goriva.

“Ovo sve čini udar na gospodarstvo u BiH. Svi poluproizvodi koji se koriste u konstrukcijama i proizvodnji u metalnoj industriji se nabavljaju vani, odnosno uvoze se, tako da je to neki globalni problem. Država će ovo morati promatrati kao neku novu krizu i donositi mjere pomoći kako bi posljedice bile što manje za gospodarstvo”, smatra Jašarspahić.

Miloš Vidić iz tvrtke “Komerc Mali” iz Prnjavora, potvrdio je da će narednih dana biti povećane cijene željeza i čelika u ovoj tvrtki te da tek trebaju formirati nove cijene.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img