spot_img
spot_img
N24VijestiHoće li konačno biti zaustavljen rast cijena stanova u BiH?

Vijesti

Hoće li konačno biti zaustavljen rast cijena stanova u BiH?

PODIJELITE ČLANAK

Iako je Bosna i Hercegovina u vrhu europskih zemalja s najnižim cijenama nekretnina, ipak je kupovina stana za većinu bh. građana neostvarena želja. Razlog za to su prenapuhane cijene nekretnina koje su tijekom cijele 2022. godine abnormalno rasle.

Tako se u Sarajevu kvadrat stana na pojedinim lokacijama prodavao po cijeni od 6.000 KM, a u Mostaru, naprimjer, pred sami kraj godine cijena kvadrata u starogradnji koštala je 3.000 KM, piše Dnevni avaz.

Visoku cijenu stanova donekle su diktirale i cijene građevinskog materijala koje su u 2022. godini u odnosu na prethodnu porasle i za 30 posto.

Međutim, usljed cjelokupne ekonomske situacije, inflatornih skokova i rasta kamatnih stopa, na takve cijene uticao je u velikoj mjeri odnos ponude i potražnje. Cijelu godinu, praktično, obilježila je činjenica da je potražnja bila veća od ponude.

Iako se ne može reći kako će izgledati 2023. godina na tržištu nekretnina, posljednji pokazatelji govore da bi trebalo doći do određenog usporavanja.

Tvrdi to Maho Taso iz sarajevske agencije za nekretnine Prostor, ističući kako se očekuje da će prvi korak biti zaustavljanje rasta cijena.

–S druge strane, ako se istovremeno dogodi ekspanzija u novogradnji, da se na tržištu plasira više tisuća stambenih jedinica, što se, možda, može dogoditi tijekom 2023. godine, onda će to svakako uticati na tržište, i to prvobitno na usporavanje, pojašnjava on.

Podvlači da se cijene nekretnina ne mogu više vezati za cijene građevinskog materijala, s obzirom na to da su se one, kaže, skoro vratile na onu razinu kao prije pandemije koronavirusa.

Taso napominje da će Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, koji će, kako kaže, na snazi biti od 1. travnja, pozitivno utjecati na tržištu u smislu sigurnosti i ozbiljnosti.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2021. godini završene su 274 zgrade, od čega je 51,5 posto stambenih.

Broj završenih stanova u 2021. godini iznosi tek 4.103, što ipak predstavlja povećanje od 21,8 posto u odnosu na 2020. godinu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img