spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiHoće li Nijemci zbog ovoga ostati kod kuće: Raspisali se o neugodnoj...

NEMA VEZE S CIJENAMA

Hoće li Nijemci zbog ovoga ostati kod kuće: Raspisali se o neugodnoj pojavi na Jadranu

PODIJELITE ČLANAK

Do ljeta nam je ostao još koji dan, no to nije spriječilo brojne turiste da pohrle na našu obalu. Dok smo u prva četiri mjeseca zabilježili rekordne turističke rezultate, mnogi su skrenuli pogled s uobičajenih boljki naše najuspješnije gospodarske grane.

Kako je u Njemačkoj krenula sezona godišnjih odmora, a uskoro će i školski praznici, tako njihovi mediji upozoravaju na jednu neugodnu pojavu u Hrvatskoj. Pritom nije riječ o visokim cijenama, već o cvjetanju mora.

Ovaj fenomen koji je u Jadranu po prvi put zabilježen u 18. stoljeću, a od 2000. godine je postao konstanta, njemački mediji nazivaju “Meeresrotz”, što bi u slobodnom prijevodu značilo – morski šmrkalj.

“Sve više plaža u Hrvatskoj okupirano je nepoželjnom morskom travom. Neki turisti javljaju kako je potraga za područjem bez algi bila neuspješna. Tepih od algi je neugodan na koži. Ne pomaže ni činjenica da je to u osnovi normalna prirodna pojava”, piše njemački RTL

Uobičajena pojava

Riječ je zapravo o nakupini jednostaničnih algi, koje su neotrovne i bezopasne, ali se zbog njihovog raspadanja na površini mora javlja sluz i  miris. Cvjetanju mora može pogodovati i promjenjiva klima s dosta oborina, kakvu smo imali ovih dana, ali i promjene u temperaturi mora koje se obično događaju u proljeće.

Uz povećan unos soli dušika i fosfora, koji su hrana za fitoplankton, dolazi do ubrzanog razmnožavanja zelenih algi. To je fenomen koji s klimatskim promjenama zahvaća priobalja mnogih dijelova svijeta, piše Fenix-magazin.de.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img