spot_img
spot_img
N24MagazinJeste li znali da osmijeh pozitivno utječe na vaše zdravlje?

Zanimljivosti

Jeste li znali da osmijeh pozitivno utječe na vaše zdravlje?

PODIJELITE ČLANAK

Osmijeh je ekspresija koja se prepoznaje diljem svijeta, ne dijele ga granice, kulture ili jezik.

Svima nam je draže smijati se nego biti ljut, ali jeste li znali da osmijeh može pozitivno utjecati i na vaše zdravlje? Smijemo se svi, ali o osmjehu ne znamo puno.

1. Osmijeh je prva ekspresija koju djeca nauče

Svaki roditelj zna da dječji osmijeh donosi veselje, a ako niste znali bebe se smiju već u prvih par tjedana života, a često u snu. No nakon dva mjeseca beba će naučiti na osmijeh odgovarati osmjehom, posebno kada se netko njima smije. Osmijeh je važan korak u razvoju djeteta.

2. Djeca se smiju češće nego odrasli

Poznato je da se djeca nasmiju oko 400 puta u danu, dok će odrasla osoba to učiniti samo 20 puta. Veliki je razlog za to stres u odrasloj dobi ali i manje vremena za zabavu. Dječje doba je ipak doba mašte i bezbrižnosti pa je i logično da se češće smiju.

3. Žene se smiju više od muškaraca

U prosjeku će se žena nasmijati 62 puta u danu, a muškarac 9. Čini se da ova podjela među spolovima je nešto manja u mladosti ali se sve mijenja u odrasloj dobi.

4. Osmijeh čuva zdravlje

Jak imunitet je važan, a najlakše ga je “hraniti” osmjehom. Uz osmijeh i pozitivan pogled na život, možete ojačati i imunološki sustav jer kada se smijemo luči se dopamin koji će pojačati proizvodnju antitijela. Umjesto jabuke, nabacite osmijeh!

5. Osmijeh poboljšava raspoloženje

Nije uvijek lako iz lošeg raspoloženja prebaciti se u dobro, ali istraživanja kažu da osmijeh može sve promijeniti jer će prevariti mozak da vjeruje da ste sretni, što će i stvoriti osjećaj sreće.

6. Ljudi će misliti da ste pametni

Istraživanja kažu kako postoji poveznica između osmijeha i dojam da je osoba pametna pa su tako u jednom istraživanju pokazali kako će se češće nasmijane osobe percipirati kao pametne.

7. Postoji 19 različitih vrsti osmijeha

Njih koristimo svakodnevno, a ne dolaze svi radi osjećaja sreće već njih samo 6. Tu je i osmijeh ljutnje, nervoze ali i laži.

8. Više ćete se sviđati drugima

Ako želite biti primijećeni – nasmijte se. Istraživanja pokazuju kako nas osmijeh čini pristupačnima i atraktivnima, a može čak voditi i do promaknuća.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img