N24MagazinLifestyleKava može biti dosta opasna: Zbog jednog spoja neki je ljudi ne...

IZBJEGAVAJTE

Kava može biti dosta opasna: Zbog jednog spoja neki je ljudi ne bi trebali piti nakon obroka

PODIJELITE ČLANAK

Uz šalicu kave, mnogi Hrvati započinju svoj dan, uživajući u okusu i svakom učinku kofeina. Za neke, dodavanje mlijeka ili mliječnih proizvoda u ovaj omiljeni napitak može biti uobičajena praksa koja se može primijetiti diljem Hrvatske. Hrvati su poznati kao veliki ‘kavopije’, a kava je jedan od najpopularnijih napitaka u kafićima diljem Lijepe naše.

Jedna od omiljenih kava u danu svakako je ona nakon obroka, a čak je u mnogim restoranima uobičajeno da nakon ručka poslužuju omiljeni topli napitak. Kava nakon obroka može imati nekoliko pozitivnih učinaka, ali također može utjecati na našu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.
Iako može potaknuti probavu i osvježiti um nakon obroka, važno je imati na umu da kofein može imati i neke neželjene učinke kada se konzumira odmah nakon jela, prenosi Fenix Magazin.

Jedan tip ljudi mora posebno paziti

Jedan od najvažnijih faktora koji treba uzeti u obzir je prisutnost tanina u kavi. Tanin je spoj koji se nalazi u kavi i drugim biljnim proizvodima, poput crnog čaja, i može djelovati na našu sposobnost apsorpcije željeza iz hrane. Kada konzumiramo kavu odmah nakon obroka, tanin može ometati apsorpciju željeza, posebno iz biljne hrane. To može biti posebno zabrinjavajuće za ljude koji već imaju nedostatak željeza ili su skloni nedostatku.

Stoga je preporučljivo pričekati oko 30 minuta do sat vremena nakon obroka prije nego što popijete kavu. Na taj način dajete tijelu dovoljno vremena da završi proces probave i apsorbira hranjive tvari iz hrane. Osim toga, smanjujete rizik od neugodnih probavnih simptoma poput žgaravice ili nadutosti koji mogu nastati ako brzo popijete kavu nakon jela.

PODIJELITE ČLANAK
spot_img

NAJNOVIJE

Pročitajte još
spot_img
spot_img