spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleNa koji način se pripremiti na pomicanje sata?

Lifestyle

Na koji način se pripremiti na pomicanje sata?

PODIJELITE ČLANAK

Još malo i stiže nam ljetno računanja vremena jer se satovi mijenjaju već ovaj tjedan – 31. ožujka. Kazaljke se pomiču za jedan sat dva puta godišnje – u proljeće i u jesen. Iako je dvogodišnja promjena osmišljena kako bi nam omogućila uživanje u proljetnom suncu i svim njegovim blagodatima, promjena također znači da gubimo jedan sat sna.

Promjena u rutini može poremetiti naš uobičajeni ritam. Štoviše, melatonin – koji nam pomaže spavati – stvara se u tami i potiskuje ga svjetlo, što znači da dodatni sat dnevnog svjetla može utjecati na naš raspored spavanja nekoliko dana, prenosi Večernji list.

“Što više dnevnog svjetla imamo, to više serotonina uživamo pa dulji dani mogu pružiti pravi poticaj našem mentalnom zdravlju”, objašnjava psiholog Darren Stanton.

“Osjetljivi smo na nedostatak sna i čak nas i nešto tako malo kao sat vremena može izbaciti iz takta. Nekim ljudima možda će trebati četiri dana da se oporave”, dodao je.

Dakle, kako se možemo pripremiti za pomicanje kazaljki naprijed i, što je ključno, za gubitak jednog sata sna? Stanton je podijelio svoje ključne naputke za pomoć pri prijelazu, uključujući jednostavne promjene koje možete napraviti u svojoj dnevnoj rutini i domu te kako izbjeći da vas ta promjena poremetiti.

Postupno postavljajte alarme: Ne bojte se: sada možete nešto poduzeti kako biste osigurali da se 31. ožujka ne probudite kao zombi.

Stanton kaže da biste trebali početi postavljati alarm ranije za 15 minuta svakog jutra otprilike tjedan dana ranije. Kasnije ćete si biti zahvalni.

Pronađite načine da se opustite: Stres zbog nedovoljnog sna i osjećaja iscrpljenosti samo će vas još više iscrpiti. Zapravo, to bi moglo povećati deprivaciju sna.

Stanton predlaže da pokušate pronaći načine za opuštanje, uključujući slušanje umirujuće glazbe ili opuštanje uz neke tehnike hipnoze ili meditacije. Ključ je pronaći ono što vam odgovara.

Investirajte u zamračne rolete: Previše svjetla može utjecati na vaše spavanje, pa rolete za zamračivanje mogu biti fantastična investicija.

“Kako dani postaju dulji, možda ćete otkriti da nije mrkli mrak prije spavanja i da sunce počinje izlaziti vrlo rano ujutro”, predlaže Stanton.

Ograničite vrijeme ispred ekrana i kofein: Promjena vremena znači da ćete možda morati otići u krevet prije nego što se vaše tijelo osjeća spremnim. Kako bi se vaš mozak osjećao manje aktivnim, dobro je ograničiti stvari koje ga stimuliraju.

“Kako biste bili sigurni da ćete s lakoćom zaspati, izbjegavajte stvari poput kofeina i provođenja vremena ispred ekrana, koji vas mogu pretjerano stimulirati i otežati odlazak u zemlju snova”, savjetuje Stanton.

Počastite se novom posteljinom: Konačno, olakšajte si promjenu i počastite se nečim zbog čega ćete poželjeti ići prije spavati. Kao što Stanton objašnjava: “Također, možete pokušati uložiti u neku svilenkastu pidžamu ili nove plahte kako bi vaš krevet bio privlačniji.”

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img