spot_img
spot_img
N24VijestiBiHNajava hladne zime: Evo kada se očekuje obilan snijeg i temperature 15...

Najava hladne zime: Evo kada se očekuje obilan snijeg i temperature 15 stepeni ispod nule

PODIJELITE ČLANAK

Početak ovog mjeseca obilježile su kiše, a iako kalendarski zima još nije na pragu, uskoro bi trebalo da padne snijeg, navedeno je u prognozi za naš region.

Naime, tokom sljedeće sedmice se se očekuje oblačno vrijeme sa češćom pojavom kiše, koja će ponegdje u jutarnjim satima biti praćena susnježicom ili snijegom.

Ipak, u nižim predjelima nema naznaka da će se formirati snježni prekrivač. Na planinama iznad 1.100 metara nadmorske visine padaće snijeg, uz kratkotrajno formiranje sniježnog pokrivača, a na planinama iznad 1.400 metara doći će do formiranja i povećanja visine sniježnog pokrivača.

Intenzivnije padavine se predviđaju oko 17. i 18. novembra. To se odnosi na kišu koja bi u jutarnjim satima bila praćena susnježicom ili snijegom. Slična situacija sa snijegom i susnježicom, bez formiranja sniježnog pokrivača, očekuje nas do 5. decembra.

Što se tiče nižih predjela, odnosno gradova, obilniji snijeg i zadržavanje sniježnog pokrivača mogu se očekivati između 5. i 10 decembra.

Kako najavljuju meteorolozi, zima pred nama bi mogla da bude podijeljena na prvi hladniji i drugi topliji dio.

Prvi dio zime u jugoistočnoj Evropi trebalo bi da bude hladniji od prosjeka, količinski bogatiji padavinama, a očekuje se česta pojava jakih ciklona i pojačanog vjetra, obilniji planinski snijeg i češći snijeg u nizijama u odnosu na protekle zime.

Navedeno je i da bi u drugoj polovici januara i početkom februara moglo biti uslova za pojavu jakih mrazeva uz minimume i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok bi februar mogao donijeti blaže meteorološke uslove, manje snijega i slabije mrazeve.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img