N24VijestiNovac u zamjenu za neobavljanje inspekcijskog nadzora

Vijesti

Novac u zamjenu za neobavljanje inspekcijskog nadzora

PODIJELITE ČLANAK

U nastavku suđenja Mirzi Ademaju i ostalima koji se terete za više koruptivnih djela, svjedok s imunitetom sarajevskog Županijskog tužiteljstva izjavio je da je optuženom Enesu Zijadiću predao 250 konvertibilnih maraka, a kako mu je on rekao da godinu dana neće imati inspekcijske preglede i “da bude miran”.

Senadin Balić, kojem je tužiteljstvo u Sarajevu dodijelilo imunitet, ispričao je da je vlasnik trgovačke radnje “Bella II“ u kojoj je vršen inspekcijski nadzor 2021. godine, te da je kroz rad upoznao optuženog Enesa Zijadića.

– Polovinom svibnja 2021. dobivam poziv i vidim da je Enes Zijadić. Govori mi da ima neki spisak i da je moja radnja na njemu – kazao je Balić, dodavši da ga je pozvao i drugi dan, kada mu je rekao da pripremi rješenje o obavljanju djelatnosti, ID broj i trgovačku knjigu, te mu pošalje putem Vibera, što je i uradio.

Naveo je da mu je Zijadić kazao da godinu dana neće imati preglede, “da bude miran” i da mu spremi 250 KM. Kako je objasnio Balić, optuženi ga je ponovo pozvao, kazavši mu da je zapisnik o pregledu trgovačke radnje završen, te da je on pročitao zapisnik u kojem je pisalo da je sve uredu, piše BIRN.

Sultanić potvrdio da poznaje Zijadića
Odgovarajući na pitanja Obrane, Balić je potvrdio da Zijadić nije poimenično kazao kome ide novac i kako nema saznanja da li ga je ikome predao. Naveo je i da nikakva potvrda o primopredaji novca nije sačinjena.

Miralem Sultanić je kazao da je vlasnik trgovačke radnje “Ram-Prom“ i da poznaje optuženog Zijadića. Rekao je da je inspekcijska kontrola njegove radnje vršena pred 1. svibnja 2021, te da je, dolaskom u radnju, zatekao dvije inspektorice.

Na upit županijskog tužitelja Feđe Fejzagića, svjedok je izjavio da nije imao trgovačku knjigu i potvrdio da su mu inspektorice rekle da će mu zapečatiti radnju. Sultanić je ispričao kako je nazvao optuženog Zijadića i rekao da ima inspekciju, te da mu je on na telefon kazao: “Daj im po 100 maraka“, što on nije učinio. Potvrdio je da su inspektorice razgovarale s optuženim preko telefona.

Odgovarajući na pitanja koja se tiču točke optužnice za koju mu je dodijeljen imunitet, Sultanić je potvrdio da mu je inspekcija došla i krajem svibnja 2021. i da ga je optuženi Zijadić nazvao, kazavši da mu neko u Federalnoj inspekciji “smješta“, te da mu pošalje putem Vibera trgovačku knjigu, PDV broj i rješenje o registraciji.

– Da on to može završiti, da ima prijatelja koji to može završiti – izjavio je Sultanić.

Na upit Obrana, Sultanić je naveo kako ne zna tko su inspektori i da nikada nije dao novac. Izjavio je kako je točno da su u radnji imali propuste, ali da se ne sjeća što mu je naloženo inspekcijskim nadzorom.

“Sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren”
Mirza Ademaj, Edina Busuladžić i Alzira Hota se terete da su tijekom 2021. godine “sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez da su izlazili na teren”. Kako se navodi u ranijem priopćenju sarajevskog tužiteljstva, zapisnike su sačinjavali na osnovu fotografirane dokumentacije koja im je, posredstvom trgovca Enesa Zijadića, dostavljana putem aplikacije Viber od više vlasnika pravnih osoba s područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Županije Sarajevo (ŽS). Sačinjeni zapisnici, pritom, nisu ni odgovarali stvarnom stanju.

Alem Sultanić je ispričao kako pomaže ocu u radnji “Ram-Prom“, zbog njegovog zdravstvenog stanja. Prisjećajući se inspekcijske kontrole koja je vršena krajem travnja 2021., kazao je da je, kad su saznali za kontrolu, bio sa ocem kući.

– Kada smo došli rečeno je da ima niz prekršaja, kao što je trgovačka knjiga koja nije tu. Rekli su nam da je to za pečaćenje, da će zatvoriti – izjavio je Sultanić, dodavši da im je rečeno kako se radi o više od tri prekršaja, te da su ih inspektorice pitale da li poznaju Zijadića.

Sultanić je naveo da je njegov otac nazvao Zijadića, te da je inspektorica “s tamnom kosom“ uzela telefon od oca, ali kako nije čuo što su pričali.

Kako je ispričao, Zijadić je nakon mjesec dana nazvao njegovog oca i rekao mu da neko iz Federalne inspekcije “blati radnju“, te mu tom prilikom rekao da “on može riješiti da ne dolazi inspekcijska kontrola”. Dodao je kako je njegov otac nakon toga slao dokumentaciju putem Vibera.

 

Na upit Obrana, svjedok je potvrdio da nije bio prijavljen u radnji, te da je obavljao fizičke poslove i pomagao ocu, kao i da su im inspektorice tijekom kontrole kazale “da nije isključeno da neće dobiti kaznu“.

– Smatram da je svjedok dao niz lažnih podataka i lažnu izjavu – kazala je optužena Alzira Hota.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. listopada.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još