spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiNOVO POVEĆANJE CIJENA U narednih 15 dana ponovno poskupljuje kava u lokalima...

N24

NOVO POVEĆANJE CIJENA U narednih 15 dana ponovno poskupljuje kava u lokalima širom BiH

PODIJELITE ČLANAK

Omiljeni topli napitak mogao bi u narednih petnaest dana dobiti novu i veću cijenu u lokalima širom Bosne i Hercegovine. Nabavna cijena kave poskupila je za oko 10 posto, a ugostitelji upozoravaju – već smo došli do samog vrha cijena koji standard naših građana može podnijeti.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS „Horeca“, kaže da je svako daljnje povećanje rizik, ali opet, ni sami ugostitelji ne znaju kako ga izbjeći.

 

„Prosječna cijena kave u Banjoj Luci se kreće od dvije KM, pa do 3.50 KM. Skuplje ako ima negdje, to su ekstremi. Cijena kave je skočila za oko 10 posto u nabavci, pa onda će doći i do male korekcije kada su u pitanju cijene u lokalima. Ugostitelji pristupaju obazrivo jer smo došli do, kako mi kažemo, vrha cijena koji standard naših građana može da podnese“, rekao je Kurtinović

Pomjeranje cijena je stvar opstanka, a ne veće zarade

Do porasta cijena ovog toplog napitka mora doći ne samo zbog porasta nabavne cijene kave, nego zbog rasta plaća radnika.

„Ukupno poslovanje poskupljuje. Pomjeranje cijena je stvar opstanka, a nikako veće zarade.Promjene cijena događat će se u narednih 15 dana, tko god ih misli mijenjati, učinit će to tad. Sve ostalo je onda prilagođavanje, tko uspije da ne mora povećavati. Ne bi trebala biti enormna poskupljenja, to je oko 20-30 pfeninga maksimalno. Kao ugostitelji, želimo sačuvati svoje goste, ali to generalno prerasta u luksuz zbog poskupljenja i kriza. Sve poskupuljuje mora i to“, istaknuo je Kurtinović.

Tamo gdje najviše ide kava, tu će taj napitak i poskupiti, u lokalima gdje najviše ide, naprimjer, točeno pivo, tu će ono i poskupiti, a istina je da rast cijene jednog proizvoda uvijek nekako vuče i druge.

„Moraju se namaknuti dodatna sredstva za dodatne troškove. Uvijek poskupljuje ono što najviše ide. U narednih petnaest dana, dakle, idu poskupljenja, a poslije toga slijedi stabilizacija“, izjavio je Kurtinović za naš portal.

Kava ne smije postati luksuz, moramo dizati standard

Mi smo i dalje najjeftiniji kada je u pitanju naše okruženje, a kako kaže Kurtinović, ne treba inzistirati na manjim cijenama, nego na većim osobnim prihodima.

Za takve principe i stvari se trebamo boriti. Kava ne smije biti trošak i luksuz, moramo se svi zajedno izboriti. Mislim da je rješenje u boljem standardu, a ne manjim cijenama“, pojasnio je on.

Marijana Jarak je u ugostiteljstvu već više od deset godina, a za ovu priču govorila je iz ugla vlasnice mostarskog lokala „Gaža bar“. Jarak nam objašnjava da je poskupljenje najavljeno, ali većim cijenama još uvijek nisu otvorena vrata u mostarskim lokalima.Prosječna cijena kave u Mostaru je 2 KM, a poskupljenje je, istina, najavljeno. Ipak, još uvijek nije došlo do toga kod nas barem. Hoće li se odraziti to na naše potrošače, mislim da to nisu toliko veliki skokovi cijena da bi se u velikoj mjeri odrazilo na džep, iako su cijene rasle već tijekom prošle godine. Mislim da u svakom slučaju neće biti problem ako jednom poskupi, a ne kao prošle godine kada su podizane tri puta cijenu kave“, rekla je Jarak

Jarak nam objašnjava da, kako je krenulo, kava će uistinu postati luksuz, a nada se da se neće dogoditi ista stvar kao prethodne godine, kada su se cijene ovog napitka dizale u tri navrata.

Opet kažem, kod nas još uvijek nije došlo do toga i trudimo se ispoštovati sve u potpunosti. Što se tiče nas ugostitelja, osjetit će se svaka promjena, jer kad jedna stvar poskupi, ona uvijek povlači cijeli niz poskupljenja, pa to sigurno ne bi ostalo samo na kavi. Mislim da neće biti problem ako jednom poskupi, a ne kao prošle godine 3 puta dizali cijenu kave“, zaključila je Jarak koja nam kaže da su nabavne cijene skočile samo tijekom prethodne godine za 12 KM po kilogramu, a ako se to usporedi s malo ranijim razdobljem, dolazimo i do 50 posto poskupljenja.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH je tijekom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 milijuna kilograma kave u vrijednosti većoj od 35,9 milijuna maraka, a najviše kave je stiglo iz Brazila, i to u količini od 2,7 milijuna kilograma.

“Vrijednost kave koja je uvezena iz Brazila bila je nešto viša od 18 milijuna maraka“, naveli su iz UNO BiH.

Dodaju da je u istom razdoblju prošle godine u BiH  stiglo 4,6 milijuna kilograma kave, vrijedne nešto više od 32,5 milijun KM.

“Tijekom prva tri mjeseca ove godine BiH je izvezla 36.171 kilogram kafe u vrijednosti od 445.443 KM“, rekli su iz UNO BiH i dodali da su lani u istom razdoblju izvezena 10.954 kilograma kave u vrijednosti od 147.321 KM.

 

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img