spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleOd rođenja do pete godine: Ovo su igračke prikladne za svaku dob

N24 MAGAZIN

Od rođenja do pete godine: Ovo su igračke prikladne za svaku dob

PODIJELITE ČLANAK

Djeca imaju dva zadatka, a to su igra i učenje. Najbolji alat za ovaj zabavni zanat su igračke. No uz sve veći broj igračaka dostupnih na tržištu, lako se izgubiti i pitati što je najbolje odabrati. Isto pitanje postavljaju si i neki proizvođači igračaka, koji koristeći tehnologije koje mjere izraze lica djece, otkrivaju kako dojenčad i mala djeca komuniciraju s igračkama.

“Cilj je birati igračke koje pomažu razvoju djeteta u fizičkom, kognitivnom i socijalno-emocionalnom smislu. Radi se o sadržaju koji pruža djeci priliku da se uključe i igraju i dobiju sjajne alate za učenje jer, kao što znamo, djeca uče kroz igru”, pojasnila je voditeljica istraživanja ranog razvoja djece Lisa Lohiser.

Neki roditelji odabrat će igračku koja je prilagođena dobi njihovog djeteta i u tome nema ništa loše, ističe Rebecca Deeming iz British Toy and Hobby Associationa.

“Djeca se razvijaju različitim brzinama pa ne brinite ako je omiljena igračka vašeg djeteta ona koja je primjerena za mlađu dob. Ali budite oprezni ako je naznačeno da je za stariju dob zbog sigurnosnih razloga”, rekla je.

Lohiser je opisala idealne igračke za djecu različitih dobnih skupina.

0-3 mjeseca

U ovom periodu bebe počinju održavati kontakt očima, mogu gledati predmete, slušati zvukove i prepoznavati mirise. Roditelji bi trebali ponuditi predmete koje mogu gledati sa sigurne udaljenost, a potom je i udarati rukama ili nogama. Prema Lohiser, najbolji izbor su igračke koje imaju elemente visokog kontrasta za vizualnu stimulaciju ili emitiraju zvuk, odnosno glazbu.

3-6 mjeseci

Bebe u ovoj dobi počinju oponašati zvukove i radnje. Zanimat će ih različite teksture i bit će znatiželjne ispitivati predmete.

6-9 mjeseci

Lohiser kaže da će bebe i dalje uživati u igranju s teksturiranim igračkama, onima koje zahtijevaju jednostavne radnje da bi se dobile reakcije i igračkama koje je lako držati.

“Bebe također vole igračke u obliku knjige ili one šarenih uzoraka”, dodaje ona.

9-12 mjeseci

U ovom periodu mališani počinju razumijevati jednostavne naredbe i puzati pa bi se roditelji trebali odlučiti za igračke koje djeci pružaju puno aktivnosti i istraživanja, kao i one koje ih potiču da sjednu ili počnu hodati. To mogu biti lopte, stvari koje se kreću ili igračke u obliku vozila, ali i igračke koje potiču igranje uloga, igru skrivača i učenje davanju i primanju.

12+ mjeseci

Bebe se u ovoj dobi pretvaraju u malu djecu. Uče hodati pa će im koristiti guralice sa zabavnim zvukovima i radnjama ili tuneli za puzanje. Zanimat će ih i igračke s vratima, poklopcima, prekidačima, brojčanicima i gumbima.

18+ mjeseci

U ovoj fazi djeca su energična i u pokretu, moći će slagati kocke i sjediti dok slušaju priču. Zanimat će ih instrumenti, dječje pjesmice i igračke koje emitiraju zvukove životinja. Lohiser savjetuje da birate blokove ili prstenove za slaganje, kutije za razvrstavanje po oblicima i igračke koje potiču rješavanje problema i zagonetki.

Dvije godine

Djeca ove dobi zainteresirat će se za interaktivne igre, moći će uhvatiti loptu i počet će crtati. Svidjet će im se maskirni kostimi, kao i rekviziti i materijali za igre pretvaranja. Dobar izbor su kolica za lutke, dječje kosilice, lutke koje govore ili plišane igračke.

Tri godine

Djeca ove dobi imat će koristi od slušanja glazbe uz koju mogu pjevati i interaktivnog čitanja koje će im pomoći u izgradnji vokabulara, kao i pri slaganju slika u boji ili brojeva. Lohiser predlaže da birate realistične lutke, lutke s dodacima, štafelaje, igračke za igranje na otvorenom i instrumente koji zahtijevaju puhanje, primjerice usnu harmoniku ili zviždaljku.

Četiri godine

I u ovoj dobi fokus je na maštovitoj igri. Djeca vole akcijske figure i likove iz njihovih omiljenih crtića. Možete im kupiti igračke u obliku životinja o kojima će se moći brinuti.

Pet godina

Grube motoričke sposobnosti u ovoj dobi su dobro razvijene i dijete će uživati u vožnji romobilom ili dječjim biciklom. Zanimat će ga uže za preskakanje, kaže Lohiser, te potiče roditelje da biraju igre koje promiču koordinaciju oko-ruka, poput bacanja prstena ili kuglanja.

“Djeca ove dobi pokazuju najveći interes za dramskom igrom, interaktivno čitanje, magnete, pijesak u boji i mjerne alate”, zaključuje Lohiser za The Independent.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img