spot_img
spot_img
N24VijestiRegijaPolicija detaljno opisala pljačku Ine: Antidatirani ugovori, pranje novca...

N24 Vijesti

Policija detaljno opisala pljačku Ine: Antidatirani ugovori, pranje novca…

PODIJELITE ČLANAK

USKOK je nakon policijske kaznene prijave proširio istragu i zatražio pritvor za direktora tvrtke EVN Croatia Plin Vladu Mandića i bivšeg rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine Stjepana Leku, koji je bio zamjenik ranije uhićenog Ininog direktora Damira Škugora. Leko i Mandić u ponedjeljak su uhićeni u nastavku istraživanja nezakonitosti u prodaji plina.

Nakon pretraga prostorija i prikupljanja dokaza ispitani su u Uskoku, a poslijepodne će biti privedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučiti o istražnom zatvoru.

Tvrtke EVN Croatia Plin bila je jedan od opskrbljivača kojima je Ina prodavala plin, a među kojima je bila i Plinara istočne Slavonije, čija je sada već bivša direktorica Marija Ratkić otprije obuhvaćena istragom. Mandićeva tvrtka pokrivala je područje Dalmacije.

Zbog štete Ini od milijardu kuna ranije su uhićeni bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić te bivša direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Damir Škugor i Husić i dalje su u istražnom zatvoru, dok su ostali pušteni da se brani sa slobode.

Policija objavila detaljno priopćenje

Policija je danas detaljno opisala kako je došlo do pljačke Ine.

“U nastavku kriminalističkog istraživanja o kojem smo izvijestili javnost u kolovozu 2022. godine Udružili se kako bi sebi pribavili korist i oštetili naftnu kompaniju za više od milijardu kuna, policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, došli do novih saznanja te utvrdili sumnju da su ranije prijavljeni 47- i 44-godišnjak te 39- i 41-godišnjak, sve hrvatski državljani, počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te kazneno djelo pranja novca”, piše policija na početku.

Detaljno opisali pljačku

“Nastavno na ranije provedeno kriminalističko istraživanje, utvrđena je sumnja da je 47-godišnjak u svojstvu odgovorne osobe naftne kompanije, prilikom osiguravanja prodaje plina kupcu po povlaštenoj cijeni, a u trenutku kada je došlo do značajnog porasta cijene plina na tržištu, dogovorio s 39-godišnjakom kao rukovoditeljem prodaje, 44-godišnjakom kao članom i direktorom privatnog trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom te 59-godišnjakinjom kao direktoricom trgovačkog društva za opskrbu plinom, antidatirane upite za ponudama i antidatirane ponude za kupnju plina po iznimno niskim cijenama”, dodali su.

Antidatirani ugovori

“Na taj su način prikazali da je takav dogovor za kupnju prirodnog plina po iznimno niskim cijenama postignut u prosincu 2020. godine, iako je stvarno takav dogovor postignut neposredno prije prve isporuke plina u srpnju 2021. s jednim kupcem – trgovačkim društvom za opskrbu plinom te u studenom 2021. s drugim kupcem – privatnom tvrtkom za trgovanje prirodnim plinom.

Nadalje je utvrđena sumnja da je 39-godišnjak kao rukovoditelj prodaje plina i energije počinio kazneno zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja”, dodaje se.

“Naime, kao što smo ranije izvijestili javnost, 44-godišnjak je, sukladno prethodnom dogovoru s 47-godišnjakom, u ime trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom, ishodio dozvolu neovisne pravne osobe s javnim ovlastima za regulaciju energetskih djelatnosti za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom.

Potom su, sumnja se, spomenuti 39-godišnjak kao osoba odgovorna za izradu komercijalnih uvjeta – ponuda u ime naftne kompanije, potom za provjeru kreditne sposobnosti kupca te ovlašten za supotpis ugovora o prodaji prirodnog plina te 47-, 44-, 53- i 75-godišnjak te 59-godišnjakinja sačinili antidatirane upite za davanje ponuda te prihvate takvih ponuda, kao i antidatirane komercijalne uvjete – ponude za kupnju plina.

Tako su neistinito prikazali da je dogovor između trgovačkih društava kao kupaca i naftne kompanije kao prodavatelju prirodnog plina, postignut u prosincu 2020. godine, iako je stvarno takav dogovor postignut u trenutku kada su cijene na tržištu plina toliko porasle da su garantirale značajnu zaradu na prodaji plina po tržišnoj cijeni (odnosno u srpnju 2021. za prvo trgovačko društvo te studenom 2021. za drugo trgovačko društvo)”, piše policija.

“Na opisani način je spomenuti 39-godišnjak povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu te na taj način pribavio sebi i drugoj osobi protupravnu imovinsku korist, a prouzročio štetu onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti, sve znajući za cilj zločinačkog udruženja i njegove kriminalne aktivnosti”, piše policija.

Kontinuirano pogodovanje firmi

“Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđena sumnja da su od kolovoza 2021. pa nadalje, u Zagrebu, 47- i 39-godišnjak, u cilju pribavljanja velike imovinske koristi sebi i drugima, uz oštećenje naftne kompanije, pri zaključenju ugovora o kupnji prirodnog plina kontinuirano pogodovali trgovačkom društvu zastupanom po 41-godišnjaku.

Navedeno su činili također na način da su antidatirali komercijalne uvjete – ponude za kupnju plina na ranije datume kada su cijene plina na referentnoj plinskoj burzi bile niže od cijena na dan stvarnog sačinjavanja ponuda.

Spomenuti 41-godišnjak je na tako sačinjene ponude stavljao antidatirane prihvate ponuda, da bi potom 47- i 39 godišnjak u ime naftne kompanije, a 41-godišnjak u ime trgovačkog društva kao kupca, potpisivali ugovore o prodaji plina, te su radi daljnjeg ostvarenja prethodno opisanog plana zločinačkog udruženja, 47- godišnjak, 44-godišnjak i 39-godišnjak uključili društvo koje zastupa 41-godišnjak”, opisuje policija.

“Naime, u razdoblju od lipnja do kraja kolovoza 2022. godine, 47-godišnjak i 39-godišnjak pripremili su i potpisali ugovor o prodaji prirodnog plina INA-e za razdoblje od listopada 2022. do rujna 2024. godine s društvom koje zastupa 41-godišnjak koji je na traženje 47-godišnjaka taj ugovor potpisao, te sukladno uputi 47-godišnjaka s 44-godišnjakom dogovorio prijenos ugovorene količine plina društvu 47-godišnjaka”, dodaju.

“Time su naftnoj kompaniji prouzročili štetu veću od 450 tisuća eura (odnosno oko 3,5 milijuna kuna). Ovime su ujedno stvoreni uvjeti da izvršenjem opisanih ugovora u razdoblju od 2022. do 2024. nastane daljnja milijunska šteta za naftnu kompaniju”, dodaje policija.

Pranje novca

“Također je ovim kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da je 44-godišnjak počinio kazneno djelo pranja novca. Naime, kako bi zametnuo trag nezakonitom porijeklu novčanih sredstava stečenih opisanim kriminalnim radnjama te kako bi prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, 44-godišnjak je, od početka srpnja 2021. do 20. travnja 2022. u Zagrebu i Novoj Gradiški, na račun trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom u kojem je bio odgovorna osoba, primao novčana sredstva koja proizlaze iz trgovine plinom, kumulirao dobit ostvarenu nezakonitim postupanjem te dalje ulagao ovako nezakonito stečena materijalna sredstva.

Tako je naložio prijenos novčanih sredstava na račun drugog trgovačkog društva u kojem je također bio odgovorna osoba do 20. travnja 2022. Navedeni novac je koristio za obavljanje zakonite gospodarske djelatnosti i unaprjeđivanje poslovnih procesa navedenog društva te kupnju nekretnine, a sve radi ostvarenja dobiti od takvog ulaganja.

Tako je od početka listopada 2021. do 14. travnja 2022. na ime pozajmica trgovačkom društvu iz Nove Gradiške prenio najmanje 6,8 milijuna kuna koje je potom koristio  dijelom za obavljanje zakonite gospodarske djelatnosti i unaprjeđivanje poslovnih procesa tog trgovačkog društva”, opisuje policija.

“Nadalje je u veljači i ožujku 2022. godine u ime istog društva uložio više od 500 tisuća kuna u kupnju nekretnine na području općine Nova Gradiška, radi ostvarenja zarade gospodarskim iskorištavanjem te nekretnine, dok je s računa trgovačkog društva iz Nove Gradiške isplatio više od 6,5 milijuna kuna na ime povrata pozajmica u korist računa na njegovo ime.

Potom je od početka srpnja 2021. do travnja 2022., s bankovnih računa trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom u kojem je bio odgovorna osoba, prenio najmanje 14 milijuna kuna na ime pozajmica i plaćanja ponuda u korist bankovnog računa svog trgovačkog društva iz Nove Gradiške. Navedeni novac je koristio za obavljanje zakonite gospodarske djelatnosti i unaprjeđivanje poslovnih procesa tog trgovačkog društva radi ostvarenja daljnje zarade od zakonitog poslovanja, dok je na račun trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom kasnije vratio više od 350 tisuća kuna” dodaju dalje.

“Temeljem naloga suda obavljene su pretrage na više adresa na području Zagreba. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su 39-godišnjaka i 41-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnijeli nadopunu kaznene prijave, dok se 47- i 44-godišnjak nalaze u istražnom zatvoru od ranije”, stoji na kraju.

Oglasio se i USKOK

O svemu se oglasio i USKOK. U nastavku prenosimo njihovo priopćenje.

“USKOK je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv petero okrivljenika i jednog trgovačkog društva od 28. kolovoza 2022., na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o proširenju istrage protiv četvorice okrivljenika i to dvojice iz prethodnog rješenja (1975., 1978.) i još dvojice hrvatskih državljana (1983., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te pranja novca”, napisao je USKOK.

“Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije INA – Industrija nafte d.d. (dalje: INA), u cilju pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, a u okviru plana prethodno ustrojenog zločinačkog udruženja, koristeći ovlasti u upravljanju procesima nabave i prodaje prirodnog plina koje ima kao direktor dogovorio s VII. okr. rukovoditeljem Prodaje plina i energije zaduženog za izradu komercijalnih uvjeta – ponuda, provjeru kreditne sposobnosti kupca i ovlaštenog za supotpis ugovora o prodaji prirodnog plina, II. okr. osnivačem i direktorom jednog trgovačkog društva i direktoricom Plinare istočne Slavonije d.o.o. (dalje: PIS) da u trenutku kada je došlo do značajnog porasta cijene prirodnog plina na tržištu, sačine i u sustav INA-e uvedu antidatirane upite za davanje ponuda kao i antidatirane komercijalne uvijete – ponude za kupnju plina te prihvate takvih ponuda.

Dogovor postignut u srpnju 2021., a napisali da je s kraja 2020.

Na taj su način neistinito prikazali da je dogovor PIS-a i tog trgovačkog društva kao kupaca prema INA-i kao prodavatelju prirodnog plina po iznimno niskim cijenama postignut u prosincu 2020. godine, iako je stvarno takav dogovor postignut neposredno prije prve isporuke plina u srpnju 2021. godine za PIS, odnosno u studenome 2021. godine za to trgovačko društvo.

Na temelju zaključenih ugovora o prodaji prirodnog plina tijekom 2021. i 2022. godine dogovorene su dnevne količine plina alocirane na PIS radi daljnje prodaje tog plina trgovačkom društvu, dok je od prosinca 2021. godine dio dogovorene količine plina I. okr. prodavao trgovačkom društvu neposredno iz društva INA, uvijek po fiksnoj cijeni od 19,46 eura/MWh neovisno o promjenama cijene plina na energetskom tržištu, na koji način su ukupni troškovi trgovačkog društva za nabavu prirodnog plina od PIS-a i INA-e u 2021. i 2022. godini iznosili 242.140.032,09 kuna.

Tako kupljeni prirodni plin putem trgovačkog društva kontinuirano su prodavali jednom inozemnom društvu i to po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, u rasponu do 210,26 eura/MWh, na koji način je trgovačko društvo ostvarilo priljeve od prodaje plina od ukupno najmanje 171.251.224,78 eura u kunskoj protuvrijednosti od ukupno najmanje 1.288.602.827,61 kuna.

Ina oštećena za više od milijardu kuna

Slijedom toga je kumulirana razlika nabavne i prodajne cijene plina iznosila ukupno najmanje 1.046.462.795,52 kuna za koji iznos je oštećena INA.

Osim toga se osnovano sumnja da su, od kolovoza 2021. pa nadalje, I. i VII. okr. pri zaključenju više ugovora o kupnji prirodnog plina kontinuirano pogodovali trgovačkom društvu koje zastupa VIII. okr. na način da su antidatirali komercijalne uvjete – ponude za kupnju plina navodeći na ponudama ranije datume, na koje datume su cijene plina na referentnoj plinskoj burzi bile niže od cijena na dan stvarnog sačinjavanja ponuda, dok je VIII. okr. na tako sačinjene ponude stavljao antidatirane prihvate ponuda, te su radi daljnjeg ostvarenja prethodno opisanog plana, I., II. i VII. okr. uključili društvo koje zastupa VIII. okrivljenik.

Naime, I. i VII. okr. pripremili su i potpisali ugovor o prodaji prirodnog plina INA-e za razdoblje od listopada 2022. do rujna 2024. godine s društvom koje zastupa VIII. okr. koji je na traženje I. okr. taj ugovor potpisao, te sukladno uputi I. okr. dogovorio s II. okr. prijenos ugovorene količine plina društvu II. okrivljenika.

Time su prouzročili štetu INA-i od najmanje 451.978,00 eura (kunska protuvrijednost 3.405.428,24 kuna) te su stvorili uvjete da izvršenjem opisanih ugovora u razdoblju od 2022. do 2024. nastane daljnja višemilijunska šteta za INA-u.

Pritvor za jučer uhićene

Također se osnovano sumnja da je II. okr., od srpnja 2021. do 20. travnja 2022., u Zagrebu i Novoj Gradiški, znajući za nezakonito porijeklo novčanih sredstava pribavljenih na prethodno opisani način, kako bi im zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, nakon što je koristeći pravnu osobnost trgovačkog društva kojem je bio jedini osnivač i direktor na račun tog društva primao novac koji proizlazi iz trgovine plinom te kumulirao dobit ostvarenu nezakonitim postupanjem, dalje raspolagao nezakonito stečenim materijalnim sredstvima ulaganjem u zakonite tijekove novca te kupnju nekretnine u Novoj Gradiški za iznos od 564.200,00 kuna.

Nadalje se sumnja da je II. okr. na ime pozajmica prenio u korist drugog trgovačkog društva najmanje 6.804.380,80 kuna, dok je na ime povrata pozajmica u korist računa koji glase na njegovo ime isplatio ukupno najmanje 6.513.261,60 kuna.

Jednako tako je od srpnja 2021. do travnja 2022. s bankovnih računa trgovačkog društva prenio najmanje 14.056.675,50 kuna na ime pozajmica i plaćanja ponuda u korist bankovnog računa istog trgovačkog društva, a novčana sredstva od najmanje 356.625,00 kuna vratio je na račun trgovačkog društva. USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora”, piše USKOK.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img