spot_img
spot_img
N24Priče iz dijasporePriča iz dijaspore: Srce je ipak tu

Priča iz dijaspore: Srce je ipak tu

PODIJELITE ČLANAK

U prvoj “Priči iz dijaspore” vam donosimo dojmove našega sugovornika koji je otišao u Njemačku 2015.godine i nakon 4 godine rada u Njemačkoj, vratio se svojoj obitelji u Bosnu i Hercegovinu.

Naš sugovornik je izrazio želju da ostane anoniman, što ćemo u potpunosti ispoštovati.

Rodio sam se u Travniku 1978.godine i cijeli svoj život nakon rata sam proveo u Travniku. Krenuo sam s radom u jednom poduzeću u Vitezu i tu sam radio punih 17 godina. Ali jedan dan mi je bio presudan, kada mi je vlasnik bez posebnog obrazloženja osim da sam višak dao otkaz. Nakon toga sam morao doći svojima kući (ženi i dvoje djece) kojima sam morao s posla donijeti loše vijesti. A ono što me odvelo iz BiH u Njemačku je to što sam imao kredit koji je dolazio na naplatu, a nisam bio u mogućnosti u kratkom roku naći zaposlenje. I početkom 2015. godine se odlučujem na avanturu odlaska na rad u Njemačku.

Kada sam došao u Njemačku, 2 tjedna sam bio kod rodbine koja gore živi i koja mi je pomogla oko pronalaska prvog posla na čemu sam im i zahvalan. Nakon pronalaska posla, jako teško sam našao stan.

Prvi posao mi je bio fizički pomoćni radnik na gradilištu gdje sam radio negdje između 8 i 10 sati dnevno. A kada bi došao u stan bio sam sposoban samo za spavanje. Čak se nekad nisam imao snage ni istuširati, javio bi se obitelji i zaspao. Čak sam jednom dok sam razgovarao sa suprugom nakon posla, tijekom razgovora zaspao. Na ovom radnom mjestu sam ostao nešto više od 3 godine.

Nakon ovoga radnog mjesta sam dobio posao kao kućni majstor u jednom poduzeću.U ovom poduzeću mi je fizički bilo mnogo lakše, kraće se radilo. Međutim jako su bili loši međuljudski odnosi, svatko je svakoga ogovarao i namještao kojekakve smicalice. Šef koje je bio zadužen za mene je bio svakodnevno nervozan i iz dana u dan sam bio sve sigurniji u povratak u BiH. Kada sam skupio dovoljno novca za povrat kredita, odlučio sam se vratiti svojoj obitelji u Travnik. I mislim da u životu nikad nisam donio lakšu i bolju odluku.

Vratio sam se krajem 2019.godine, vratio sam kredit za kuću, zaposlio se i kako se kod nas kaže stao sam na noge.

n24.ba

 

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img