Nekada glavna namirnica u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, proso je s godinama pao u drugi plan, ali u posljednje je vrijeme sve popularnija i raširenija u uporabi. Kako bi podržali taj trend, Ujedinjeni narodi su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa. Proso je cjelovita žitarica koja sadrži proteine, antioksidanse i hranjive tvari. Može imati brojne zdravstvene prednosti, poput pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i kolesterola. Osim toga, ne sadrži gluten, što ga čini izvrsnim izborom za osobe koje imaju celijakiju ili slijede dijetu bez glutena.
Može imati brojne zdravstvene prednosti, poput pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i kolesterola. Osim toga, ne sadrži gluten, što ga čini izvrsnim izborom za osobe koje imaju celijakiju ili slijede dijetu bez glutena. Proso je drevna žitarica koja se obično konzumira u cijeloj Aziji, Južnoj Americi i dijelovima Europe. Ova cjelovita žitarica bez glutena, koja je tehnički sjemenka, također postaje sve popularnija kao alternativa riži ili kvinoji.
Postoji mnogo različitih vrsta prosa i svi oni pripadaju obitelji trava. Otporna kultura uzgaja se za stočnu hranu i ptičje sjeme, ali je također popularna hrana za ljude u mnogim dijelovima svijeta zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti. Također se može samljeti u brašno i koristiti za izradu kruha bez glutena i drugih proizvoda. Oljušteni biserni proso je vrsta koju ćete najvjerojatnije naći u trgovinama. Orašastog je, blagog okusa što ga čini odličnim dodatkom salatama, juhama i drugim slanim jelima.
Sadrži li proso gluten?
Proso je žitarica bez glutena, što ju čini dobrim izborom za osobe s celijakijom ili za one koji slijede bezglutensku prehranu. Gluten je protein koji se prirodno nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Osobe s celijakijom ili s osjetljivosti na gluten moraju ga izbjegavati jer izaziva štetne probavne simptome, kao što su proljev i malapsorpcija hranjivih tvari. Kada kupujete proso, i dalje biste trebali tražiti oznaku koja potvrđuje da nema glutena kako biste bili sigurna da nije kontaminiran bilo kakvim sastojcima koji sadrže gluten.
Kako pripremiti proso?
Za kuhanje oljuštenog prosa zakuhajte dvije šalice vode u malom loncu na jakoj vatri. Dodajte malo soli i jednu šalicu prosa. Nakon što voda ponovno zavrije, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta dok ne omekša ili dok ne dobijete željenu konzistenciju. Trebao bi biti lagan i pahuljast. Ako više volite kremastiju teksturu, na početku kuhanja dodajte još vode i kuhajte nešto duže.