N24VijestiBiHSarajevo: Zabranjeni dizelaši s normom Euro 2 i manjom

N24-VIJESTI

Sarajevo: Zabranjeni dizelaši s normom Euro 2 i manjom

PODIJELITE ČLANAK

Uslijed povećanog zagađenja zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Županije Sarajevo je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu “Upozorenje”.

Upozorenje je izdano za područje općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, te Vogošća i Ilijaš. Na području općine Hadžići na snazi ostaje epizoda “Pripravnost”.

U zoni A (Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo) na snazi je zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu Euro 2 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih tijela i asistenciju tijela MUP-a, kao i zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu Euro 2 i manju u skladu s člankom 95. Zakona o uređenju prometa na području Županije Sarajevo.

Na svim županijskim mjernim postajama zabilježene su visoke prosječne dnevne vrijednosti zagađujućih PM10 čestica za prethodna 24 sata, a loša kvaliteta zraka se bilježi i trenutno.

Tako su u četvrtak na postojama Ilijaš i Vogošća izmjerene vrijednosti za ovaj polutant prekoračile prag “Upozorenja” od 150 µg/m3, dok su na stanicama Vijećnica, Ilidža i Hadžići prekoračene granične vrijednosti od 50 µg/m3. I na Otoci su zabilježene izrazito visoke vrijednosti PM10.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u petak i sljedeća tri dana se očekuje stabilno vrijeme bez većih padalina i slabim vjetrom promjenjivog smjera brzine 1-3 m/s, uz pojavu temperaturne inverzije, što može doprinijeti daljnjem nakupljanju zagađujućih čestica.

Stanovištvu se savjetuje da boravak na otvorenom prostoru svede na minimum, a posebno osjetljivim kategorijama stanovništva – kroničnim bolesnicima, starijim osobama, djeci i trudnicama. Pri boravku na otvorenom prostoru, preporučuje se korištenje zaštitnih maski s odgovarajućim filterima kako bi se ublažio štetni utjecaj zraka na zdravlje.

Epizoda “Upozorenje” podrazumijeva i zabranu održavanja organiziranih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Ova epizoda podrazumijeva i primjenu mjere prema kojoj sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, moraju smanjiti temperaturu za minimalno tri stupnja Celzijeva. Također se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja s Popisa pogona i postrojenja kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje, za minimalno 20 posto. Tijekom epizode “Upozorenje”, zabranjeno je izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru.

Zabranjen je i promet za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još