spot_img
spot_img
N24VijestiRegijaSkoro nigdje u Europi bez COVID potvrde

Vijesti

Skoro nigdje u Europi bez COVID potvrde

PODIJELITE ČLANAK

Austrija je do sada otišla najradikalnije u borbi s četvrtim valom epidemije. Sve više zemalja najavljuje strože mjere i nova zatvaranja, ponajprije za necijepljene. Na pitanje može li se očekivati neka zajednička strategija buduće borbe protiv pandemije ili će zemlje Unije svaka za sebe tražiti najbolji način suzbijanja bolesti, novinarka Jasna Paro javljajući se iz Bruxellesa, kazala je kako izgleda da sve ide u tom smjeru.

– Već sad se vidi da smo pred jednom vrlo zabrinjavajućom zimom i da će uskoro pokazati potreba za koordiniranjem svih ovih mjera koje sada države pojedinačno uvode. Svim državama u Europskoj uniji, s obzirom da smo u jedinstvenom i zajedničkom tržištu, cilj je prvenstveno držati granice otvorenima, održati funkcioniranje gospodarstva i gospodarski oporavak koji je u mnogim državama krenuo, uključujući i Hrvatsku. Da bi se to ostvarilo potrebno je izbjeći potpuno zatvaranje kakvo smo imali prije pojave cjepiva i potrebno je održati slobodno kretanje ljudi, barem onih cijepljenih ako već ne svih, izjavila je Paro za središnji Dnevnik HTV-a. Paro kaže kako se u svakoj državi nastoji povećati broj cijepljenih i smanjiti razlika između cijepljenih i necijepljenih građana, što preporučuje i Europska agencija za lijekove na razini cijele Europske unije, gdje su razlike između zapadne, srednje i jugoistočne Europe velike, što nije dobro ni za koga.

– Druga pojava koju vidimo je da sve više država uvodi restriktivne i ograničavajuće mjere za one građane koji nisu cijepljeni. Neke od tih mjera su drastične pogotovo u Slovačkoj i nekim dijelovima Njemačke, od ponedjeljka i u Grčkoj gdje više neće biti dozvoljen ulazak u restorane i na kulturne događaje osobama koje imaju samo negativni test na COVID, već samo onima koji su ili cijepljeni protiv COVID-a ili su ga preboljeli. I u Belgiji, i Nizozemskoj, i Francuskoj, bez COVID potvrda, koje u ovom trenutku uključuju i negativan test na COVID, nije moguć pristup gotovo ni jednom javnom prostoru osim javnom gradskom prijevozu, kaže Paro.

– Danas su u Europskoj komisiji najavili da će vrlo skoro, za koji dan, izaći sa svojim prijedlogom o tome treba li se treća doza cjepiva, koja se u nekim državama već provodi, uvrstiti u europsku COVID potvrdu za slobodno kretanje unutar Europske unije. To će naravno ovisiti o tome hoće li Europska agencija za lijekove odobriti treću dozu cjepiva za sve skupine, sada je ona samo za one iznad 65 godina, ali s obzirom da je danas Američka zdravstvena agencija odobrila cijepljenje trećom dozom za Pfizer BioNTechovo i Modernino cjepivo za sve dobne skupine, vrlo vjerojatno će i Europska agencija krenuti tim putem. Ono što znamo je da će sve te teme, uključujući i koordiniranje mjera i strategija, biti jedna od glavnih tema na sastanku šefova država vlada sredinom sljedećeg mjeseca u Bruxellesu, prenijela je Jasna Paro.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img