spot_img
spot_img
N24VijestiBiHSladić otkriva kada će doći do stabilizacije vremena

Sladić otkriva kada će doći do stabilizacije vremena

PODIJELITE ČLANAK

Meteorolog Nedim Sladić, koji je prije nekoliko dana prognozirao obilnu kišu, a posljedično i poplave, u razgovoru za BHT1 uživo, najavio je prestanak oborina.

Prema njegovim izračunima, za sada se trend nešto intenzivnijih oborina na jugu i jugoistoku BiH nastavlja, a očekivana količina kiše do kraja dana bit će oko 50 litara po kvadratnom metru.

– Idući sjevernije, te oborine su značajno slabije – navodi Sladić, dodajući da je razlog ovakvom vremenskom tipu izrazito jako jugozapadno visinsko strujanje odnosno, pojačan dotok vlažnog i nestabilnog zraka.

Ta pojava se preko Mediterana probija u naša područja, uzrokujući izrazito nestabilne vremenske prilike koje se očituju pojavom grmljavinskih pljuskova, naročito na jugu i jugozapadu zemlje.

– Vidimo da je i u središnjim predjelima bilo neuobičajeno, kada je u pitanju grmljavina. Sinoć je na području Sarajeva i sijevalo i grmjelo kao rijetko kada u studenom – kazao je on, objasnivši da je razlog tome takozvana stacionarna fronta te dodaje: – Naše numeričke analize pokazuju da slijedi prestanak oborina, ali krajem subote. Dakle, i dalje će biti povremeno intenzivnijih oborina na području juga i jugoistoka Hercegovine, pogotovo sutra može još koji put i zagrmjeti, ali će se onda ta linija oborina početi premještati preko južne polovine zemlje, dalje na zapad i sjeverozapad – prognozira Sladić.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img