spot_img
spot_img
N24VijestiBiHSoldo: Ponovno je teško biti Hrvat u BiH, žele nas izbrisati da...

Vijesti N24

Soldo: Ponovno je teško biti Hrvat u BiH, žele nas izbrisati da nestanemo kao politički narod

PODIJELITE ČLANAK

Polaganjem vijenaca, svetom misom te svečanim mimohodom ratnih zastava postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu u nedjelju je u Čitluku svečano obilježen Dan branitelja općine Čitluk.

– Već 12 godina zaredom prisjećamo se Domovinskog rata, kada su branitelji Brotnja svom hrvatskom narodu stavili na raspolaganje najvrijednije što u imali, a to su njihovi životi. Današnji dan spomen je upravo na poginule branitelje, njih 38 koji su položili živote na Oltar domovine. Naša je dužnost da ta njihova žrtva zauvijek ostane upamćena te da pokoljenjima koja dolaze poslije nas ostavimo jasnu sliku o događajima u našoj povijesti. Braniteljima dugujemo posebnu zahvalnost – istaknuo je u svom obraćanju načelnik općine Marin Radišić. Dan branitelja općine Čitluk obilježava se od 2010. godine, a ove godine na svečanosti su sudjelovali mnogi branitelji, njihove obitelji, udruge proizašle iz Domovinskog rata te članovi političkog i javnog života s lokalne, županijske, federalne i državne razine. Ministar za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo u svom je govoru naglasio kako se istina o Domovinskom ratu mora čuvati.

– Osjećam se svoj na svome ovdje u Brotnju gdje smo slobodno sa stjegovima u mimohodu došli na ovaj trg. To sve zaslužuju naši branitelji koji su svoje živote riskirali, a mnogi i dali, u pobjedničkom Domovinskom ratu. Moramo čuvati istinu o Domovinskom ratu, znati da je to bio obrambeno-oslobodilački rat, nakon kojega je hrvatski narod svoje slobodne teritorije ugradio u temelje BiH, želeći zajedno s druga dva naroda graditi modernu BiH – rekao je Soldo. Dodao je kako je obveza obnašatelja javnih funkcija da štite branitelje i njihova stečena prava.

– Vi Brotnjaci ste se utkali u sve naše pobjede od prve obrane, prelaska Neretve, Bune, Bokševice pa sve do završnih operacija oslobađanja. Naše branitelje se danas, nažalost, progoni kao divlje zvijeri. Žele nas izbrisati da nestanemo kao politički narod, pokušavaju mijenjati povijest pa je ponovno teško biti Hrvat u BiH. Stoga, mi moramo biti kao jedno, živjeti u zajedništvu te biti svjesni i svoje povijesne odgovornosti – poručio je ministar Soldo. Kod spomen križa u Čitluku vijence su položila izaslanstva Općine Čitluk, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz BiH i RH te izaslanstvo Oružanih snaga BiH, predvođeno generalom bojnikom Ivicom Jerkićem, zamjenikom načelnika zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije. – Ako je netko zaslužio da nosi ime branitelj, onda su to svi oni naši ljudi koji su 18. rujna 1991. godine postrojavali ispred Duhanske stanice u Čitluku i bespogovorno više od četiri godine išli na različite terene i bojišnice. Branitelji Brotnja išli su na sve bojišnice kako bi obranili Brotnjo i hrvatski narod, počevši od Šurmanaca pa sve do Krivodola i Slipčića, prešli preko Neretve, branili Mostar, Bunu, Bijelo Polje, Gubavicu, Rotimlju, Bokševicu, uskopaljsko područje, Konjic, Livno, Glamoč, Jajce pa sve do Manjače. Branitelji Brotnja u tim akcijama nisu samo sudjelovali već su imali i značajnu ulogu – rekao je Jerkić. Dodao je da su branitelji Brotnja uvijek bili ondje gdje je bilo najteže, pa su tako među prvima prešli i rijeku Neretvu u akciji Lipanjske zore.

– Jedno relativno malo Brotnjo je imalo ustrojenu i organiziranu pješačku brigadu sa dvije pješačke bojne, svojim topništvom, podstožernim postrojbama i svojim zapovjedništvom. Značaj branitelja Brotnja je ogroman u ukupnoj slobodi hrvatskog naroda i svaku priliku trebamo iskoristiti kako bi iskazali zahvalnost za svaku žrtvu branitelja Brotnja i svakog drugog hrvatskog branitelja – zaključio je general bojnik Jerkić.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img