spot_img
spot_img
N24VijestiSvetište Kalvarija: izvor utjehe, nade, mira i blagoslova

POSEBNO MJESTO U SREDNJOJ BOSNI

Svetište Kalvarija: izvor utjehe, nade, mira i blagoslova

PODIJELITE ČLANAK

Bosna i Hercegovina ima brojna svetišta koja vjernici pohode, ali postoji jedno posebno mjesto u Srednjoj Bosni, a to je Svetište Kalvarija u Vitezu. Svetište Kalvarija nalazi se u naselju Mošunj u Vitezu, nalazi se na brežuljku na kojem je sagrađena crkva Majke Božje još davne 1912. godine, a sagradili su je Isusovci. Put od podnožja do vrha brežuljka vodi vijugava pješačka staza kroz koju su postavljene postaje križnog puta. Kroz korizmene petke na ovom svetištu se obavljaju pobožnosti križnog puta.

Na ovom mjestu je već u IV. stoljeću bila ranokršćanska bazilika. Na stotu obljetnicu obnovljena je crkva i uređeno svetište darovima i radom vjernog puka.

Također u podnožju je 2015.godine otvoreno svetište svetog Ante. Na mjestu gdje je sagrađen sakralni objekt nekada je narod štovao svetog Antu, inače zaštitnika djece, Katoličke crkve i siromašnih.

Ono što na poseban način plijeni pažnju je taj mir koji osjećate kada se popnete na vrh brežuljka, taj pogled koji opušta i tišina koja zapravo govori.

Ovo svetište posjećuju mnogi hodočasnici koji se utječu zagovoru sv. Ante i Gospe žalosne.

Pisala: I.M.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img