spot_img
spot_img
N24VijestiTko sada može putovati u Njemačku? Evo kakva pravila vrijede

VIJESTI

Tko sada može putovati u Njemačku? Evo kakva pravila vrijede

PODIJELITE ČLANAK

Epidemiološka situacija u Njemačkoj je dramatična. Što to znači za ulazak u zemlju? Tko mora u karantenu? Gdje smije da se putuje unutar Njemačke?

Kome je dozvoljen ulazak u Njemačku?

I pored trenutne dramatične epidemiološke situacije, pravila za ulazak u Njemačku su djelimično blaža nego što su bila prije godinu dana. Ipak, s obzirom da broj zaraza koronavirusom raste, od 9. studenog svi stariji od dvanaest godina koji ulaze u Njemačku, bez obzira odakle i kojim prevoznim sredstvom, obavezni su pokazati odgovarajuće potvrde, piše DW.

Dakle, onaj tko želi ući u Njemačku u svakom slučaju uz sebe mora imati  potvrdu da je cijepljen, da je preležao virus ili negativan test na koronu. Ta uredba važi do 15. siječnja 2022. godine. Generalno je ulazak moguć iz svih zemalja članica EU, kao i iz zemalja koje pripadaju Šengen zoni – Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Prije nego što otputujete u Njemačku, raspitajte se o aktualnoj situaciji i propisima. Detaljne informacije mogu se pronaći na web stranici veleposlanstva Njemačke u BiH i na stranicama njemačkog Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutarnjih kao i vanjskih poslova.

Ljudi iz trećih zemalja dugo nisu mogli da putuju u Njemačku, je li to sada ponovo moguće?

Ulazak u Njemačku iz trećih zemalja je moguć, ali uz određena ograničenja. Trenutno je dvadeset zemalja na njemačkoj takozvanoj “pozitivnoj listi”, među njima su Australija, Kanada i Južna Koreja. Stanovnici tih zemalja u Njemačku mogu ući ako uz sebe imaju gore navedene potvrde, bez obzira na svrhu njihovog putovanja.

Putnici iz ostalih trećih zemalja, da bi ušli u Njemačku, moraju biti u potpunosti cijepljeni ili imati valjan razlog zašto je putovanje apsolutno nužno. Na siteu Ministarstva unutarnjih poslova navedeno je u kojim slučajevima se putovanje uvažava kao apsolutno nužno.

Kada je riječ o cjepivu, priznaju se samo one koje je odobrio njemački Institut Paul Erlih, a to su cjepiva Bajontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson & Džonson. Verzije tih cjepiva koje su odobrene u inostranstvu važe kao ekvivalentne.

Potpuno cijepljena je svaka osoba dva tjedna nakon što je primila drugu dozu cjepiva. Za one koji su virus preležali, dovoljna je jedna doza vakcine, a to se odnosi i na one koji su primili cjepivo Džonson & Džonson koja se daje u jednoj dozi. Tko ne može putovati u Njemačku?   Shodno tome, u Njemačku ne mogu da uđu stanovnici trećih zemalja koji nisu na “pozitivnoj listi”, koji nisu u potpunosti cijepljeni i koji ne mogu navesti valjan razlog zašto je putovanje apsolutno nužno.

U kojim slučajevima je po dolasku u Njemačku obavezna karantena?

Generalno je karantin obavezan za sve koji po dolasku u Njemačku uz sebe nemaju dokaz da su cijepljeni, da su virus preležali ili negativan test na koronu. Izolacija je obavezna i za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja ili sa područja sa varijantama virusa.

Za one koji dolaze iz zemalja visokog rizika obavezan je desetodnevnu karantenu, koji može da se skrati na pet dana, ukoliko je test negativan. Na listi visokorizičnih zemalja Instituta Robert Koh trenutno su i mnoge zemlje EU, poput Austrije, Belgije, Grčke, Holandije, Hrvatske i Slovenije. Na toj listi su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Shodno tome, karantena je obavezan i za njemačke putnike koji se vraćaju u zemlju – ukoliko nisu u potpunosti cijepljeni ili nisu preležali virus. Putnici koji u Njemačku dolaze iz visokorizičnih zemalja obavezni su da prethodno prijave dolazak ispunjavanjem digitalnog obrasca.

Za one koji se vraćaju iz područja s varijantama virusa obavezna je karantna od četrnaest dana. To se odnosi i na cijepljene i na one koji su preležali virus. Dvonedjeljna karantena ne može da se skrati ranijim testiranjem. Trenutno (stanje: 24.11.) u svijetu nema područja sa varijantama virusa.

Moram li prije puta uradiiti korona test?

Ne nužno. Ako imate dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz da ste preležali virus, prije ulaska u Njemačku nije potrebno testirati se. Međutim, može se desiti da tu potvrdi traže avio ili željezničke kompanije s kojima putujete u Njemačku. O tome bi se trebalo raspitati kod njih prije puta. U Njemačkoj se priznaju samo PCR (ne stariji od 72 sata) i antigen testovi (ne stariji od 48 sati).

Želim da putujem s djecom u Nemačku, koja pravila važe za njih?

Pod već navedenim uvjetima i djeci je dozvoljen ulazak u Njemačku. Djeca mlađa od dvanaest godina nisu obavezna da prilože navedene potvrde. Uz to, za njih je obavezan petodnevna karantena ako dolaze iz visokorizičnog područja. Međutim, digitalni obrazac za prijavu dolaska obavezan je i za djecu mlađu od dvanaest godina.

Da li po dolasku mogu slobodno da se krećem unutar Njemačke?

U principu da, ali s obzirom da korona-mjere mogu da se razlikuju od jedne do druge njemačke pokrajine, može biti da u pojedine regije ne možete putovati.

Sve do 12. prosinca zabranjena su turistička putovanja u Saksoniju. S obzirom na veliki broj zaraženih korona virusom u toj pokrajini, uvedena su ograničenja koja se tiču javnog života. Dozvoljena su samo poslovna putovanja. Slično je i u dijelovima Bavarske.

Zato se prije puta obavezno raspitajte da li su turistička putovanja dozvoljena u pokrajini u koju dolazite.

Mogu li kao turist u Njemačkoj ići u kina, muzeje i restorane?

I tu se pravila razlikuju od jedne do druge savezne pokrajine, pa čak i od regije do regije. U mnogim pokrajinama, kao što su Berlin, Hamburg, Saksonija i Sjeverna Rajna Vestfalija na mnogim mjestima važi takozvano „pravilo 2G”. To konkretno znači da samo cijepljeni i oni koji su preležali virus mogu u restorane, muzeje ili na razne manifestacije. Negativan test nije dovoljan. Stoga je putnicima koji nisu vakcinisani turistička ponuda ograničena.

S obzirom na dramatičan broj zaraženih korona-virusom, u mnogim dijelovima Njemačke bi narednih dana ili tjedana restriktivne mjere mogle da budu pooštrene. Mnogi traže da se „pravilo 2G” uvede u čitavoj zemlji. Turisti bi zato obavezno trebalo da se informiraju o epidemiološkoj situaciji, naročito u pokrajini u koju dolaze.

Što da radim ako se tijekom boravka u Njemačkoj zarazim kovidom 19?

Što je moguće prije idite u karantenu i o tome obavijestite zdravstvene službe. Ukoliko su simptomi jači, obratite se liječniku ili pozovite liniju 116 117. U hitnim slučajevima pozovite broj 112 ili se uputite ka bolnici.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img