N24VijestiU dva prihvatna centra boravi oko 500 migranata

Vijesti

U dva prihvatna centra boravi oko 500 migranata

PODIJELITE ČLANAK

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar potvrdio je da trenutačno u dva privremena prihvatna centra na području USŽ-a “Borići” i “Lipa” boravi oko 500 migranata.

– Došlo je do stabilizacije situacije u vezi s migracijskim kretanjima, s obzirom na to da u svim prihvatnim centrima u BiH trenutačno boravi oko 1900 migranata. Kada su u pitanju dva prihvatna centra na teritoriju USŽ-a, odnosno Bihaća, tu trenutačno boravi oko 500 ljudi. Ovo su u posljednje vrijeme prilično stabilne brojke te smo u mogućnosti u potpunosti kontrolirati situaciju – rekao je.

Povoljnije stanje je, kako ističe, rezultat snažne koordinacije aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH, involviranosti Službe za poslove sa strancima, Granične policije i drugih agencija, kao i izvanredne suradnje s EU-om, međunarodnim organizacijama i lokalnim zajednicama. Posebno je istaknuta uspješna suradnja s lokalnim zajednicama u kojima su smješteni prihvatni centri, konkretno u ovom slučaju Gradom Bihaćem.

– Upravo zahvaljujući tome, završena je izgradnja modernog privremenog prihvatnog centra “Lipa” sa smještajnim kapacitetom za 1500 ljudi. Nedavno je i realiziran projekt gotovo potpune sanacije nekadašnjeg Đačkog doma Borići, koji je bio u ruševnom stanju. Kompletna situacija omogućila nam je i zatvaranje prihvatnih centara “Miral” i “Sedra” jer su to bili objekti u privatnom vlasništvu – dodao je.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još