spot_img
spot_img
N24politikaU ISELJENIŠTVU ZADOVOLJNI U Njemačkoj je HDZ apsolutni hit među biračima, a...

KAKO JE DIJASPORA GLASALA?

U ISELJENIŠTVU ZADOVOLJNI U Njemačkoj je HDZ apsolutni hit među biračima, a uvjerljivi su bili u Austriji i Švicarskoj

PODIJELITE ČLANAK

Pobjeda HDZ-a u XI. izbornoj jedinici (iseljeništvo) nije iznenađujuća i ako se u obzir uzme stranačka mašinerija koja u svakom trenutku može osigurati dovoljan broj glasova koji je potreban za tri mandata, svaki drukčiji ishod bi bio prava senzacija.

Naravno, najveći dio glasova XI. izborne jedinice HDZ je dobio iz Bosne i Hercegovine, no za tu stranku se glasalo diljem svijeta, pa čak i u onim dijelovima gdje su građani masovno odlazili trbuhom za kruhom posljednjeg desetljeća. Tako je HDZ uvjerljivi pobjednik i u Njemačkoj s 47,75 posto osvojenih glasova.

Hrvati u Njemačkoj nisu očito bili pretjerano motivirani da bi ranije ispunjavali sve procedure po konzularnim predstavništvima ili prelaziti stotine kilometara kako bi mogli izaći na parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a tome najbolje u prilog ide činjenica da je u Njemačkoj glasalo samo 2.436 birača. Od te brojke skoro pola odlazi na HDZ, dok je drugi bio MOST, na trećem mjestu je tzv. ‘generalska lista’ koju je predvodio Rojs, a na četvrtom mjestu je stranka OIP – stranka Karoline Vidović Krišto, dok se MOŽEMO! u Njemačkoj morao zadovoljiti petim mjestom.

Kada je u pitanju HDZ-ova lista u Njemačkoj najviše glasova je osvojio nositelj liste Zvonko Milas, dok je slična situacija bila s MOST-ovom listom i ‘Generalskom listom’ budući da su i tamo najviše glasova osvojili Slavko Zovko te Ljubo Ćesić Rojs.

Osim već gore spomenutih, glasove Hrvata iz Njemačke dobila je i stranka Ivana Pernara, A-HSP Dražena Kelemineca te FOKUS – Republika
Osim Njemačke, HDZ je prva stranka bio Austriji i Švicarskoj. No, u obje države su porazni podaci izlaznosti pa je sasvim legitimno postaviti pitanje kome su u interesu ovakvi izbori jer je očito da nikome ‘u matici’ nije stalo do glasova iseljeništva jer je glasanje u tim zemljama postalo prava egzotika. U Austriji su ukupno 394 osobe glasale, a u Švicarskoj svega 234. Posebno porazno je jer se govori o državama s najvećim udjelom iseljenih Hrvata koji su gore već više generacija, a i bile su najatraktivnije lokacije u posljednjem valju iseljavanja.

Osim zapadnih zemalja, HDZ je apsolutni pobjednik izbora i u Srbiji gdje su osvojili 76 posto glasova, odnosno ukupno 846, a prvi pratitelji iz koalicije FOKUS – Republika ukupno 89 glasova.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img