N24MagazinLifestyleUbrzajte metabolizam uz samo nekoliko namirnica

N24 MAGAZIN

Ubrzajte metabolizam uz samo nekoliko namirnica

PODIJELITE ČLANAK

Ako se već dugo borite s viškom kilograma i pitate se postoji li uopće pravi način da ih izgubite, nutricionisti bi mogli imati rješenje za vas. Naime, odgovor ne leži u brzim dijetama i napornim tjelovježbama, već se krije u ubrzavanju metabolizma. Naravno, ako pritom redovito vježbate, rezultati će nastupiti još brže.

Metabolizam možete ubrzati na nekoliko načina, posebno konzumiranjem određenih namirnica koje vam mogu pomoći da izgubite suvišne kilograme a da pritom ne gladujete niti se odričete svoje omiljene hrane.

1. Zeleno lisnato povrće

Kada je u pitanju prehrana i njezin utjecaj na metabolizam, sve više nutricionista ističe važnost zelenog lisnatog povrća, poput špinata, blitve, raštike i kelja koji, zahvaljujući svojim nutritivnim vrijednostima, pridonose ubrzavanju metabolizma.

2. Voće bogato vitaminom C

Osim što jača imunitet, voće bogato vitaminom C ima mnogo drugih dobrobiti za naše zdravlje, između ostaloga i ubrzava metabolizam. Tu ubrajamo naranče, jagode, jabuke, ananas, limun, aroniju, šipak i, možda malo manje popularnu, papaju. Svaka od ovih namirnica pozitivno djeluje na metabolizam i samim time pomaže kod mršavljenja.

3. Čili papričice

Iako na prvu možda nikada ne biste na to pomislili, ali, da, čili papričice bogate su vitaminom C te tako utječu na ubrzavanje metabolizma. Osim toga, nedavno istraživanje pokazalo je da redovito konzumiranje ljutih čili papričica smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

4. Namirnice bogate vlaknima

Već smo spomenuli voće koje pospješuje metabolizam, ali druge namirnice bogate vlaknima iz obitelji povrća, graha i orašastih plodova također su korisne. Prema mišljenju nutricionistice Casey Kelley, povećanje ukupnog unosa vlakana može znatno ojačati metaboličko zdravlje.

“Hranu bogatu vlaknima kao što su brokula, jabuke i orašasti plodovi treba duže žvakati te će vas samim time dulje držati sitima”, objašnjava. Naglašava da to također pomaže pri sprječavanju prejedanja koje opterećuje tijelo i probavu, a samim time usporava metabolizam.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još