spot_img
spot_img
N24VijestiBiHVlada produljila rok podnošenja zahtjeva za hrvatsko državljanstvo: Evo tko sve ima...

Vijesti

Vlada produljila rok podnošenja zahtjeva za hrvatsko državljanstvo: Evo tko sve ima pravo na to

PODIJELITE ČLANAK

Hrvatska Vlada u srijedu je na sjednici prihvatila izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu koje se predlažu zbog velikog broja zahtjeva za hrvatskim državljanstvom temeljem zakona koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. i otežanih uvjeta njihova podnošenja uslijed pandemije.

Rok za podnošenje zahtjeva za državljanstvom po trenutnom zakonu istječe 1. siječnja 2022. godine, no kao je pandemija mnogima otežala podnošenje zahtjeva sada se rok produljuje za još jednu godinu .

Pandemija je u diplomatskim misijama i konzularnim uredima otežala podnošenje zahtjeva te je veliki broj osoba onemogućen u podnošenju zahtjeva u propisanom roku pa se on produljuje, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatsko državljanstvo podrijetlom prema zakonu mogu steći i osobe starije od 21 godine rođene u inozemstvu, čiji je barem jedan roditelj u trenutku njihova rođenja bio hrvatski državljanin.

Isto vrijedi i za osobe rođene od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991. kojima su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali im je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img