spot_img
spot_img
N24VijestiCrna kronikaWall Street pao četvrti dan zaredom

N24 VIJESTI

Wall Street pao četvrti dan zaredom

PODIJELITE ČLANAK

Cijene dionica na Wall Streetu jučer su pale, četvrti trgovinski dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio na najnižu razinu u više od dvije godine, što je posljedica strahovanja ulagača od recesije. Dow Jones oslabio je 0.32 posto, na 29.202 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.75 posto, na 3.612 bodova, a Nasdaq indeks 1.04 posto, na 10.542 boda.

Pad Nasdaqa na najnižu razinu od srpnja 2020. ponajviše je posljedica pritiska na dionice proizvođača čipova, nakon što su u petak američke vlasti iz sigurnosnih razloga objavile nove propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini.

Cijena dionice Nvidie pala je više od tri posto, a znatno su pojeftinile i dionice Qualcoma, Micron Technologya i Advanced Micro Devicesa. Sva tri najvažnija američka burzovna indeksa jučer su pala četvrti dan zaredom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke kako bi se zauzdala inflacija gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Pad dionica i na europskim burzama

“Ulagači su zabrinuti za gospodarstvo, plaše se moguće recesije”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management. Čelnici Feda poručuju, pak, da planiraju nastaviti borbu protiv inflacije i da vjeruju da će se izbjeći recesija.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, rekao je jučer da podržava napore banke u cilju smanjenja inflacije i da je optimističan. Vjeruje da se to može postići bez recesije. No ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva, očekivanja su znatno smanjena posljednjih mjeseci. Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4.1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su rast zarada za više od 11 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.45 posto, na 6.959 bodova, a za toliko je skliznuo i pariški CAC te zaronio na 5.840 bodova. Frankfurtski DAX ostao je nepromijenjen na 12.272 boda.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img