spot_img
spot_img
N24SportNogometZa prvu utakmicu Vatrenih na EURU očekuje se dolazak 100 tisuća Hrvata

N24

Za prvu utakmicu Vatrenih na EURU očekuje se dolazak 100 tisuća Hrvata

PODIJELITE ČLANAK

Za mjesec i pol dana Vatreni će istrčati na Olimpijski stadion, 15. lipnja u 18 sati stat će sučelice Španjolskoj u svojevrsnoj reprizi lanjskog finala Lige nacija i krenuti u avanturu Europskog prvenstva. Dok Zlatko Dalić i kolege iz stožera finiširaju skeniranje kandidata za nacionalnu vrstu, Njemačka i gradovi domaćini ušli su u završne pripreme, a navijačka tematika za njih je najvažnija jer povezana je sa sigurnošću. Prijetnje terorističkim napadima itekako postoje.

U Njemačkoj je u “misiji Euro” proteklih dana bio Tomislav Mileis, predstavnika CFE-a, hrvatskog navijačkog veleposlanstva, koje je sastavni dio projekta Fans Embassy‘s Euro 2024. gdje su zastupljeni navijači svih zemalja koje sudjeluju na kontinentalnoj smotri. Mileis i odvjetnik Vedran Pajić obišli su Berlin, Hamburg i Leipzig, gradove u kojima će igrati Hrvatska u skupini B, u svakom im je bio priređen sastanak s ljudima iz policije, gradskog ureda za kulturu, domaćinima zaduženima za navijače, negdje predstavnicima ureda gradonačelnika, čak i lokalnih ultrasa. Prošli su rute koje su predviđene za pristaše nacionalnih vrsta, ušli su i na “našu” tribinu na Olimpijskom stadionu…

-Detaljno smo prošli u svakom gradu sve segmente, koliko će biti navijača, koliko će ih imati ulaznice, koliko je daleko fan zona od stadiona, što će se događati u gradu, gdje se može napraviti korteo… – kazao nam je Mileis i ekskluzivno ponudio brojne informacije.

Posjet gradovima stigao je nakon Fan Foruma koji je održan u veljači u Frankfurtu na kojem je HNS prijavio da će Hrvatsku pratiti 90 posto obiteljskih navijača, a deset posto ultrasa.

– Obiteljskim navijačima HNS podrazumijeva sve koji nisu ultrasi, ali svjesni smo da je zatraženo preko dva milijuna ulaznica s preko 150.000 jedinstvenih aplikacija pa je teško reći koliko će baš biti obiteljskim izleta, a koliko raznih skupina… Iako je jasno da će velika većina biti, recimo tako, obični navijači, kao što sam i ja, a deset posto mogli bi biti ultrasi. Za svaki stadion HNS je dao 500 karata klupskim navijačkim skupinama, po tisuću nogometnoj obitelji i navijačima koji najčešće idu na utakmice, a 7500 ih je bilo na lutriji.

Zbog prijetnje terorizmom Nijemci su vrlo oprezni, Euro je potencijalna meta, a Mileis nam je prenio kako ih brine i najava dolaska velikog broja Hrvata bez ulaznica. HNS im je najavio da bi se u Berlinu 15. lipnja moglo naći 100.000 naših ljudi.

– Teško mi je reći koliko će se Hrvata uspjeli snaći i kupiti ulaznice, mimo tih 10.000. Puno ljudi radi na tome da se dokopaju karata. Nezahvalno mi je dati procjenu koliko će nas biti na stadionima, možda dvadeset tisuća, možda trideset tisuća… Problem je smještaj. Ja sam sad u Berlinu noćenje u hotelu platio 170 eura, dvije zvjezdice, na zadnjoj stanici u turskom kvartu. Kad pogledaš koliko je smještaj skup, da ga nema te nije ni blizu centru, možda će nekoga to poljuljati da ne ide u Berlin bez ulaznice. Po meni u Berlinu će biti 60-80 tisuća Hrvata. Od svih gradova stekao sam dojam da nas se Berlin jako boji. Ili je bolje reći da nas jako doživljava. Premda je to ogroman grad, i tamo je stalna hektika i gužva, te su im brojke nevjerojatne. Ne čini im se baš jako zgodnim grupiranje osamdesetak tisuća Hrvata.

Česti su u Berlinu i prosvjedi po raznim temama, ima policija iskustva, iako će mnogi reći da je opuštenija nego u Bavarskoj gdje je najstroža u Njemačkoj. Mileis je oprezan po jednom pitanju…

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img