N24VijestiRegijaZabilježen rekordan vodostaj rijeke Zrmanje

Vijesti

Zabilježen rekordan vodostaj rijeke Zrmanje

PODIJELITE ČLANAK

Zrmanja je u Obrovcu danas dosegnula nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra i raste, a prethodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm), što znači da je stanje “vrlo ozbiljno”, rekao je Hini voditelj zadarske Službe Civilne zaštite Mario Andrić.

Zasad nitko nije životno ugrožen

“Za sada su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja”, rekao je Andrić, koji je osobno stigao u Obrovac.

Pohvalio je požrtvovnost Državne interventne postrojbe iz Rijeke i Splita, te vatrogasce koji na lijevoj obali Zrmanje nizvodno od mosta cijelu noć i prijepodne utvrđuju nasip i stavljaju vreće na vrh.

Voda se nema kamo ispumpavati

Na pitanje ispumpava li se voda iz poplavljenih poslovnih objekata, Andrić odgovara da se voda “nema kamo ispumpavati”, da je sve pod vodom, uglavnom oko pola metra, ponegdje i više te će biti velika materijalna šteta.

Iako je s prestankom kiše na zadarskom području u ponedjeljak došlo do blagog pada vodostaja Otuče, Zrmanja raste.

Postoji mogućnost bujičnih poplava

Zbog prognoziranih obilnijih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, postoji mogućnost pojave bujičnih poplava.

Istovremeno, zbog već vodom zasićenog podzemlja postoji mogućnost daljnjeg poplavljivanja krških polja.

Zbog obilnih oborina koje su pale i prognoze novih oborina sljedećih dana, očekuje se značajan porast vodostaja rijeka, stoji u priopćenju Glavnog centra obrane od poplave, piše index.hr.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još